בדיקות סקר לגילוי מוקדם ואיתור סרטן ריאה נועדו עבור אנשים אשר אינם סובלים מתסמינים.
צילומי רנטגן חזה גם נעשים כדי לגלות ולאתר, אך מחקרים מראים שביצוע צילומי רנטגן של החזה בתדירות גבוהה, לא גרמו בפועל להארכת תוחלת החיים של רוב האנשים. בשנים האחרונות, בדיקה שנקראת CAT במינון נמוך, או סריקת CT נמוכת עוצמה (LDCT= low dose CT scan) נחקרה בקרב אנשים בעלי סיכון מוגבר לחלות בסרטן הריאה. סריקות LDCT יכולות לעזור למצוא אזורים לא תקינים בריאות שעלולים להיות סרטן.
מחקרים הראו כי שימוש בסריקות LDCT אצל אנשים בעלי סיכון מוגבר לחלות בסרטן ריאה, הציל יותר חיים של יותר אנשים בהשוואה לצילומי רנטגן של החזה. עבור אנשים בסיכון גבוה יותר, השימוש בסריקות LDCT שנתיות, עוד לפני תחילת הופעת סימפטומים, יכול לסייע בהפחתת הסיכון למות מסרטן הריאה.
סיבות לבצע בדיקות סקר לגילוי מוקדם של סרטן הריאה
סרטן הריאה הוא אחד הסרטנים השכיחים ביותר בקרב גברים ונשים בישראל. זהו גם הגורם המוביל למוות מסרטן. ככל שמגלים את סרטן הריאה בשלב מוקדם יותר, כשהוא קטן ולפני שהתפשט, יש סיכוי רב יותר שהוא יטופל בהצלחה. בדרך כלל, סימפטומים של סרטן הריאה, אינם מופיעים עד שהמחלה כבר בשלב מתקדם.
במצבים שבהם סימפטומים כן מופיעים, אנשים רבים עשויים לטעות ולחשוב שמדובר בבעיות אחרות כמו זיהום או השפעות ארוכות טווח כתוצאה מעישון, מצב שעלול לעכב את האבחנה.
מעשנים ומעשנים לשעבר, נמצאים בסיכון גבוה יותר לחלות בסרטן הריאה.
הנחיות לאנשים בקבוצת סיכון לביצוע בדיקות סקר לגילוי מוקדם
ההנחיות הקיימות לביצוע בדיקות סקר לגילוי מוקדם, מגדירות אנשים עם סיכון גבוה לחלות בסרטן ריאה.
ההנחיות מבוססות על הניסוי הלאומי האמריקאי לסריקות הריאה (כאמור להלן).
אגודת הסרטן האמריקאית ממליצה על בדיקת סקר שנתי לסרטן ריאה בשימוש של סריקות LDCT בקרב אנשים בני 55 עד 74, במצב בריאותי כללי טוב, ואשר עומדים גם בתנאים הבאים:
* מעשנים או מעשנים לשעבר שהפסיקו לעשן ב -15 השנים האחרונות.
* בעלי היסטורית עישון של לפחות 30 שנות חפיסה. זהו מספר השנים שעישנתם כפול מספר חפיסות הסיגריות ביום. לדוגמא, מי שעישן 2 חפיסות ביום במשך 15 שנים (2X15=30), יש לו היסטורית עישון של 30 שנות חפיסה. אדם שעישן חפיסה אחת ביום במשך 30 שנה (1X30=30) גם לו יש היסטורית עישון של 30 שנות חפיסה.
* במידה ומדובר באנשים שמעשנים- עליכם להיות בתוכנית גמילה בכדי לקבל ייעוץ להפסקת עישון.
* קיבלתם ייעוץ רפואי ונאמר לכם על ידי הרופא שלכם על היתרונות, החסרונות, המגבלות, והנזקים האפשריים שעלולים להיות כתוצאה מביצוע סריקות LDCT.
* קיימת עבורכם גישה למרכז רפואי עם ניסיון בביצוע בדיקות סקר לגילוי מוקדם וטיפול בסרטן ריאה.
* אם אתם או הקרובים שלכם מעל גיל 50, מעשנים 20 שנות חפיסה ומעלה, ויש לכם או להם אחד מגורמי הסיכון הבאים:
– חשיפה לראדון, לאזבסט או לגורמים סרטניים אחרים
– היסטוריה של סרטן ריאה במשפחה
– עבר של COPD או פיברוזיס ריאתי
מומלץ לפנות אל רופא המשפחה ולבקש בדיקת CT במינון נמוך עוצמה או הפניה לרופא ריאות להמשך בירור.
היתרונות של ביצוע בדיקות סקר לגילוי מוקדם של סרטן ריאה
היתרון העיקרי של בדיקות הסקר הוא הפחתת הסיכוי למות מסרטן הריאה, סרטן שגורם להמון מקרי תמותה בקרב מעשנים ומעשנים לשעבר.
יחד עם זאת, חשוב להיות מודע לכך שכמו בכל סוג של בדיקות סקר, לא כל מי שיבצע את הבדיקות ירוויח.
בדיקת סקר נמוך עוצמה (LDCT ) לא תוכל למצוא את כל סוגי סרטן הריאה, ולא כל סוגי הסרטן יימצאו מוקדם.
גם אם יימצא סרטן ריאה על ידי הבדיקה, אתה עדיין עלול למות בעקבות סרטן הריאה.
כמו כן, לעיתים קרובות בדיקת LDCT מוצאת דברים שמתבררים כלא סרטניים, אך יש לחקור את הממצאים יותר לעומק כדי לדעת בדיוק מה הם. יתכן שתזדקק לסריקות CT נוספות, או לבדיקות פולשניות כמו ביופסיה של הריאה, בביופסיה של הריאה, מסירים חתיכת רקמת ריאה בעזרת מחט או בניתוח. לבדיקות אלה יש סיכונים נוספים (ראה לעיל). אם אתה נמצא בסיכון גבוה לחלות בסרטן ריאה, פנה אל הרופא שלך, הוא יוכל להסביר לך את הסיכונים, יעזור לך לברר האם כדאי לך לבצע בדיקת סקר לגילוי מוקדם של סרטן ריאה, והאם אתה עומד בתנאים שבהנחיות. הרופא המטפל שלך עשוי גם לספר לך על ההליך עצמו ועל המוסדות בהם מומלץ לבצע את בדיקת הסקר השנתית. צוות שירותי הבריאות יוכלו לעזור לך להבין האם הביטוח שלך יספק כיסוי מלא או חלקי.
בדיקות סקר צריכות להתבצע במוסד רפואי, בו יש מתקנים עם סורק CT ספציפי, שהם בעלי ניסיון בסריקותLDCT לסרטן הריאה. יש לוודא כי קיים צוות של מומחים במוסד הרפואי, שיכולים להעניק את הטיפול המתאים ואת המעקב הנחוץ במקרה של תוצאות חריגות בסריקה.
יתכן ולא יהיה בסביבתך מוסד רפואי שכזה, ושיש בו את המתקן הנחוץ לצורך בדיקות הסקר, ולכן תאלץ לנסוע מרחק מסוים כדי לבצע את הבדיקות.
במידה ואתה נמצא בסיכון גבוה יותר, ועליך לעבור בדיקות סקר, תצטרך לעבור בדיקת LDCT כל שנה, עד שתגיע לגיל 74, כל עוד אתה במצב בריאותי טוב.
אם הנך מעשן, עליך לקבל ייעוץ בנוגע להפסקת העישון. אתה צריך לדעת על הסיכון שלך לחלות בסרטן הריאה, וכדאי שתופנה לאחת מתוכניות הגמילה הרבות שקיימות לרשותך.
בדיקת הסקר איננה אלטרנטיבה טובה להפסקת העישון ולא מחליפה הפסקת עישון. רק על ידי הפסקת עישון, אדם יכול להפחית את הסיכון שלו לחלות ולמות מסרטן הריאה.
לקבלת עזרה בגמילה, ראו כיצד להפסיק לעשן וטבק ללא עשן.
מה זה אומר "מצב בריאותי טוב"?
בדיקות הסקר נועדו לגלות סרטן בקרב אנשים שאינם סובלים מתסמיני המחלה.
אנשים שכבר סובלים מתסמינים שעלולים להיגרם עקב סרטן הריאה, עשויים להזדקק לבדיקות כמו סריקות CT על מנת לגלות את הגורם לתסמינים אלו, אשר במקרים מסוימים עשוי להיות סרטן, אולם בדיקות מסוג זה מיועדות לאבחון ואינן זהות לבדיקות סקר לגילוי מוקדם.
חלק מהתסמינים האפשריים של סרטן הריאה, אשר מנעו מאנשים את הזכאות להשתתף בניסוי הלאומי האמריקאי היו שיעול דם וירידה לא מתוכננת במשקל.
בכדי להפיק את המרב מביצוע בדיקות הסקר, חולים צריכים להיות במצב בריאותי טוב.
לדוגמה, הם צריכים להיות מסוגלים לעבור ניתוחים וטיפולים אחרים כדי לנסות לרפא את סרטן הריאה במידה והוא מתגלה. חולים הזקוקים לטיפול בחמצן ביתי, ככל הנראה, לא יוכלו לעמוד בהסרת חלק מהריאה, ולכן הם אינם מועמדים לעבור בדיקות סקר אלו.
חולים הסובלים מבעיות רפואיות חמורות אחרות, שעלולות לקצר את חייהם או יכולות למנוע מהם לעבור ניתוח בעת הצורך, עשויים שלא להפיק תועלת מבדיקות הסקר, כנראה כי זה לא יהיה שווה את הסיכונים הנלווים, ולכן יש מגמה לא לאשר את זכאותם לבצע בדיקות סקר.
שתלי מתכת בחזה (כמו קוצבי לב) או בגב (כמו מוטות בעמוד השדרה) יכולים להפריע לצילומי רנטגן ולגרום לתמונות CT באיכות ירודה של הריאות. אנשים עם שתלים מסוג זה, לא היו זכאים להשתתף בניסוי הלאומי האמריקאי לסקירת הריאה, ולכן אין לבדוק אותם בסריקות CT לגילוי מוקדם של סרטן הריאה על פי הנחיות אגודת הסרטן האמריקאית.
אם נמצא ממצא לא תקין בסריקות
לפעמים בדיקות הסקר יגלו ממצא לא תקין בריאות או באזורים סמוכים שעלולים להתברר כסרטן.
רוב הממצאים הלא תקינים יתבררו כי אינם סרטניים, אך יהיה צורך בביצוע סריקות CT נוספות או בבדיקות אחרות ליתר ביטחון. חלק מהבדיקות הללו מתוארות להלן ראו בדיקות לסרטן הריאה.
סריקות CT של הריאות, עלולות לפעמים גם להצביע על בעיות באיברים אחרים, שבמקרה נמצאים בשדה הראייה של הסריקות. הרופא שלך ישוחח איתך על ממצאים כאלו במידה והם נמצאו.
הניסוי הלאומי האמריקאי לסקירת הריאה
הניסוי הלאומי האמריקאי לסקירת הריאה (NLST- The National Lung Screening Trial) היה ניסוי קליני גדול שבדק את השימוש ב- LDCT (סריקת CT מינון נמוך) של החזה לצורך בדיקה של הימצאות סרטן הריאה.
סריקות CT של החזה מספקות תמונות מפורטות יותר מאשר צילומי רנטגן של החזה, ובמיוחד במציאת אזורים קטנים חריגים בריאות. בסריקות CT במינון נמוך משתמשים בפחות קרינה לעומת CT רגיל, והן אינן מצריכות שימוש בצבע ניגודיות תוך ורידי (IV- intravenous).
הניסוי הלאומי האמריקאי לסריקות הריאה השווה את ה- LDCT של החזה לצילומי רנטגן בחזה, בקרב אנשים בסיכון גבוה לחלות בסרטן הריאה, בשביל לבדוק האם סריקות אלו יכולות לעזור בהפחתת התמותה מסרטן הריאה. המחקר כלל מעל 50,000 אנשים, בגילאי 55-74 , מעשנים או מעשנים לשעבר, במצב בריאותי יחסית טוב. כדי להשתתף במחקר, היה עליהם להציג היסטורית עישון של לפחות 30 שנות חפיסה.
מעשנים לשעבר יכלו להיכנס למחקר במידה והם הפסיקו לעשן במהלך ה- 15 שנים האחרונות.
במחקר לא יכלו להשתתף אנשים עם היסטוריה של סרטן ריאה או תסמינים של סרטן הריאה,
אם עברו הסרה של חלק מהריאה, אם קיבלו חמצן בבית שעזר להם לנשום, או אם היו להם בעיות רפואיות חמורות אחרות. האנשים שהשתתפו במחקר עברו 3 סריקות LDCT או 3 צילומי רנטגן בחזה, כל סריקה נערכה בהפרש של שנה אחת מהשנייה, במטרה לגלות אזורים חריגים בריאות שעלולים להצביע על סרטן.
לאחר מספר שנים, המחקר מצא כי אנשים שעברו את סריקות LDCT היו בסיכון נמוך בשיעור של 20% למות מסרטן הריאה לעומת האנשים שעברו צילומי רנטגן בחזה.
המחקר מצא גם שהם היו בסבירות נמוכה, בשיעור של 7% למות באופן כללי (מכל סיבה שהיא) בהשוואה לאלה שעברו צילומי רנטגן בחזה. חשוב לציין כי מצאו גם כמה חסרונות שצריך לקחת בחשבון בבדיקות סקר LDCT.
אחד החסרונות של הבדיקה הוא, שבמהלך הבדיקה מוצאים בנוסף עוד דברים חריגים, אותם יש לבדוק בבדיקות נוספות, שברוב המקרים מסתבר שלא מדובר בסרטן ( אצל 1 מתוך 4 אנשים שהשתתפו בניסוי מצאו ממצאים כאלה). כל ממצא חריג כזה אשר התגלה בבדיקה הראשונית, הוביל לבדיקות נוספות כמו סריקות CT אחרות, או בדיקות פולשניות יותר כמו ביופסיות מחט, או אפילו ניתוח להסרת חלק מהריאה אצל אנשים מסוימים.
בדיקות אלו יכולות לפעמים לגרום לסיבוכים (כמו תמט הריאות) או לעיתים רחוקות, למוות, אפילו אצל אנשים שאינם חולי סרטן (או שחלו בסרטן בשלב מוקדם מאוד).
בדיקות סקר LDCT גם חושפות אנשים לכמות קטנה של קרינה בכל בדיקה. זה פחות מהמינון בסריקת CT רגילה, אבל זה יותר מהמינון אשר נחשפים אליו בצילום רנטגן של החזה.
היו אנשים שעברו את בדיקת הסקר והזדקקו לסריקות CT נוספות, מה שחשף אותם לעוד יותר קרינה.
כאשר אלפי אנשים עוברים את הבדיקה, קיים הסיכוי שאצל מספר אנשים הקרינה תגרום לסרטן שד, סרטן ריאה או סרטן בלוטת התריס בהמשך.
תורגם מ-"American Cancer Society” (אגודת הסרטן האמריקאית)
סקירה רפואית אחרונה: 1.10.2019
עדכון אחרון: 1.10.2019
English Source Link: https://www.cancer.org/cancer/lung-cancer/detection-diagnosis-staging/detection.html