כנס סרטן ריאה העולמי הוא הכנס הרפואי מקצועי הגדול והחשוב בתחום סרטן הריאה. הכנס מתקיים פעם בשנה מטעם IASLC, INTERNATIONAL ASSOCIATION FOR THE STUDY OF LUNG CACNER, האיגוד העולמי לחקר סרטן הריאה. https://www.iaslc.org
בפעם הראשונה העמותה הישראלית לסרטן ריאה הציגה ביתן בכנס, בו הוצגה פעילות העמותה, המחקר שהוגש מטעם העמותה והתקבל לכנס להצגה כפוסטר, וערכה ראיונות עם רופאים מובילים מהארץ ומהעולם ששודרו לקהילה בישראל בזמן אמת.
סיכום החדשות בכנס:
עדכון מדעי של החידושים העיקריים אשר הוצגו במהלך כינוס עולמי שנתי לסרטן ריאה.
מאת ד"ר אליזבטה דודניק, רופאה בכירה, שירות לגידולי ריאה, בית חולים בלינסון, מזכירת החוג הישראלי לגידולי ריאה, עורכת ראשית של אתר החוג.
1. מחקר LIBRETTO-001 אשר בדק סלפרקטיניב בתור טיפול ביולוגי חדש בסרטן ריאה נושא מוטציה בגן RET הראה יעילות גבוה של התכשיר גם במחלה גרורתית שנכשלה על טיפולים קודמים וגם במחלה אשר לא טופלה קודם טיפול כלשהו. תכשיר יעיל גם כנגד גרורות מוחיות. גם סלפרקטיניב וגם פרלסטיניב יוגשו לאישור FDA בקרוב.
2. לאחר מחקרים רבים שכשלו לאתר תרופה יעילה כנגד מוטציה בגן KRAS , אכן נמצא תכשיר אשר הראה תוצאות מבטיחות בגידולים עם מוטציה משפעלת מסוג KRAS G12C. AMG 510 (השם של התכשיר) במחקר קטן פאזה ראשונה גרם להצטמצמות הגידול במחצית מהחולים.
3. מחקר National Lung Matrix Trial בין השאר הראה יעילות מבטיחה של שילוב של טקסוטר (כימותרפיה) ותכשיר ביולוגי מעכב MEK בשם סלומטיניב בגידולים עם מוטציה משתיקה בגן NF1. שילוב זה גרם להצטמצמות הגידול בכ-40% מהמטופלים.
4. אותרה גם מטרה חדשה גנומית בגידולי ריאה – מוטציה בגן NRG1 .הוצגה במהלך הכינוס סדרת דיווחים מדברים על יעילות של אפאטיניב בגידולים נושאי מוטציה זו.
5. לרוטרקטיניב היא יעילה ביותר בגידולים עם מוטציה משפעלת בגן NTRK וכן תכשיר זה אושר על ידיFDA , כך שכיום ישנן כבר שתי תרופות (אנטרקטיניב ולרוטרקטיניב) מאושרות לאינדיקציה זו. בתקווה שאנטרקטיניב תהיה זמינה בארץ כבר בשנה הבאה דרך סל שרותי הבריאות.
וכלל, הועלתה במהלך הדיונים בכינוס שאלה חשובה: האם אנו עדיין חייבים להמתין עד לתוצאות מחקרים גדולים השאוותיים (המשווים טיפולים ביולוגיים לטיפול כימותרפי סטנדטי) על מנת לאשר ולאפשר שימוש בתכשירים אלו באוכלוסיות נושאות מוטציות נדירות. או ניתן להסתמך על תוצאות מחקרים קטנים יותר שלא משתמשים בזרוע השוואתי הכימותרפי אשר במלא יעילותו הנמוכה ידועה עוד לפני ביצוע המחקר.
וכן במהלך הכינוס הוצג מחקר CASPIAN , המחקר השני בסדרה המוודא תוצאות מחקר IMPOWER 133 שקדם לו. ששניהם מדברים על הארכת הישרדות עם הוספת טיפול אימונותרפי לטיפול כימותרפי סטנדרטי בסרטן ריאה גרורתי מסוג תאים קטנים. מעניין שתוצאות שני המחקרים הם זהים לחלוטין למרות כי מחקר אחד בדק את דורבלומאב והשני בדק את אטזוליזומאב. מדובר בהישג חשוב ביותר בתחום של סרטן ריאה בנוי תאים קטנים. אטזוליזומאב כעת זמינה לחולים דרך תוכנית חמלה הממומנת על ידי חברת התרופות וכן הוגשה להכללה בסל הבריאות השנה. אם לא יתאפשר הכללתה בסל – זה יהיה הפסד מהותי.
סרטונים מהכנס:
פרופ' ניר פלד - יו"ר העמותה הישראלית לסרטן הריאה. מנהל המערך האונקולוגי, סורוקה
ד"ר שני שילה - מנכ"ל העמותה הישראלית לסרטן הריאה
ג'יל פלדמן, מקימת הקבוצה העולמית של חולי EGFR ' EGFR RESISTERS
ד"ר אהרון אלון מנהל יחידת טכנולוגיות מתקדמות בבית חולים בילינסון
ד"ר נאווה זיגלמן מנהלת אונקולוגיה בקופת חולים מכבי
ד"ר עבד אגבריה, מנהל המכון האונקולוגי בני ציון ואסותא חיפה
ד"ר אליזבטה דודניק, אונקולוגית בכירה מהמרכז הרפואי בלינסון
ד"ר אלונה זר מנהלת סרטן ריאה, בלינסון
ד"ר מור מושקוביץ מהמכון האונקולוגי ברמב"ם
פרופ' דורית שחם, מנהלת מערך דימות בית חזה, מרכז רפואי הדסה
ד"ר סטיבן ליו, אונקולוג ריאה מוביל בעולם מ- Georgetown University Hospital
כריס דראפט כוכב פוטבול אמריקאי, מקדם את תחום סרטן הריאה בארה"ב
פיילוט בדיקת סקר לסרטן ריאה בישראל
רקע כללי
סרטן הריאות הורג יותר אנשים מכל סרטן אחר, הן בישראל והן ברחבי העולם. בישראל 2000 מתים מהמחלה כל שנה בה שכיחות העישון היא 22.5% מעל גיל 21. אין עדיין תוכנית לבדיקת סרטן ריאות בישראל, ולכן העמותה הישראלית לסרטן ריאה (ILCF) יזמה ומימנה בשיתוף פעולה עם אסותא, מרכזים רפואיים, תוכנית פיילוט, ILCF-A, הקוראת למשתתפים בסיכון לבוא להיבדק. הפעילות התקיימה במהלך חודש המודעות הבינלאומי לסרטן ריאות, נובמבר 2018.
שיטות
קריאה לבדיקת סרטן ריאה ללא עלות פורסמה וקודמה בפייסבוק. אנשים שנענו מילאו שאלון כדי להעריך את ההתאמה לביצוע סקר לפי הקריטריונים של גיל 55-74 שנים, 30 שנות חפיסה ומעשנים נוכחיים או שהפסיקו עד לפני 15 שנה. מי שענה על הקריטריונים עבר בדיקת סיטי נמוך עצמה לבית החזה, LDCT . פיענוח התוצאות נעשה בעזרת שיטת LUNGRADS.
תוצאות
בסך הכל 90 נבדקים היו זכאים ועברו בדיקת סקר, מתוכם, 45% נשים ו 55% גברים. הגיל הממוצע של הנבדקים היה 63 ושנת החפיסה הממוצעת הייתה 45. מרבית הנבדקים היו מעשנים נוכחיים. בשליש מהנבדקים לא זוהו גושים. כאשר התגלה גוש, גודלו הממוצע היה 3.25 מ"מ. מבין כל הנבדקים, שמונה סווגו עם תוצאות חיוביות. ארבעה עם ציון LUNGRAD של 3 נמצאים תחת מעקב LDCT. מבין הארבעה שקיבלו ציון LUNGRAD 4, נבדק אחד אובחן כחולה בסרטן ריאות בשלב 1 ועבר ניתוח מוצלח, שני נבדקים נמצאו בריאים על ידי PET-CT וברונכוסקופיה ו- 1 עדיין נמצא בבדיקה. שיעור גילוי סרטן הריאות היה 1.11% ו- FP היה 7.7%.
מסקנות
ניסוי ILCF-A סיפק עדויות לכך שבדיקת סקר בישראל מועילה. בנוסף, נמצא כי השימוש במדיה דיגיטלית חברתית להעלאת המודעות ולקריאה לציבור לבוא להיבדק יש השפעה. למרות המגבלה של מחקר קטן זה, התוצאות הראו שיעורי גילוי ושערי FP דומים למחקרי NLST ו- NELSON. למרות ששיעור העישון של נשים בישראל הוא חצי מזה של גברים (12% לעומת 27%), ההיענות שלהם להיבדק הייתה גבוהה באותה מידה.
בהתבסס על ראיות מבטיחות אלו, תוכנית סקר לאומית לאבחון מוקדם של סרטן ריאה בישראל מומלצת וכדאית.