חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

הרמוניה של גוף ונפש

מאת: פרופ' גיל בר-סלע

לטיפול התומך ולרפואה משלימה יש חשיבות בשמירה על איכות החיים של מטופל עם סרטן ריאה ולא מומלץ להסתפק רק בטיפול בגוף, אלא גם ברוח ובנפש. פרופ' גיל בר סלע, יו"ר איגוד האונקולוגיה, מסביר מהי רפואה אנתרופוסופית ואיך מיצוי של צמח "דבקון לבן" יכול להקל על תסמיני הכימותרפיה

הרפואה המשלימה היא חלק מהטיפול התומך ויש לה הרבה היבטים הקשורים לאיכות החיים של חולי הסרטן. ישנם מחקרים רבים אשר הראו ששיפור איכות החיים של החולים עולה ככל שניתנת תשומת לב גדולה יותר לטיפול תומך אונקולוגי, קונבנציונאלי ומשלים כאחד. לפני כעשור מחקר פורץ דרך אשר הראה הארכת חיים בקרב חולי סרטן ריאה גרורתי, כאשר קיבלו טיפול תומך התערבותי בתקופת מחלתם בהשוואה לכאלו שרק פנו בעת מצוקה. לאורך השנים פורסמו עבודות נוספות שהגיעו למסקנות דומות גם בסוגי סרטן אחרים.

אומנם בתחום הרפואה המשלימה יש פחות מחקרים אולם כבר לפני שמונה שנים פרסמנו עבודה אשר מצאה שמתן תכשיר המופק ממיצוי צמח "דבקון לבן" הקל על התסמינים ותופעות הלוואי לכימותרפיה בקרב חולי סרטן הריאה. מחצית מהחולים במחקר קיבלו כימותרפיה בלבד ומחצית קיבלו את מיצוי הצמח (באמצעות זריקות תת עוריות) בנוסף לכימותרפיה. לאחר חצי שנה של טיפול גילנו שבקרב הקבוצה שקיבלה את הטיפול בדבקון לבן נרשמו פחות תופעות לוואי בהשוואה לאלו שקיבלו כימותרפיה בלבד. כמו כן, היכולת שלהם להיצמד לתוכנית הטיפול ללא הפחתת מינוני הכימותרפיה היתה טובה יותר משמעותית. השימוש במיצוי הצמח עוזר לחולי סרטן בכלל וחולי סרטן ריאה בפרט והוא מקובל בעיקר בארצות מרכז אירופה. בגרמניה למשל בין שליש למחצית מהחולים מקבלים את הטיפול בדבקון לבן בנוסף לכימותרפיה.

כיום, כל תרופה לטיפול במחלת הסרטן שמועמדת לקבלת אישור ממנהל המזון והתרופות האמריקאי או מהרשויות הרגולטוריות באירופה צריכה להוכיח שיפור באיכות החיים של המטופל. לא ניתן להסתפק רק בהוכחת שיפור ההישרדות והארכת תוחלת החיים של החולה. המדד של איכות החיים הוא חשוב והוא נמדד כיום בכל מחקר קליני. יחד עם זאת על אף ההתפתחות של טיפולים חדשים, לרפואה המשלימה ולטיפול התומך יש חשיבות משמעותית משתי סיבות: רבים מהחולים עדיין מקבלים כימותרפיה – בין אם זה בקווים מתקדמים של המחלה ובין אם זה כשילוב עם תרופות אימונותרפיות; בנוסף, גם לקבוצות הטיפול החדשות יש תופעות לוואי. אומנם תופעות הלוואי שונות מאלו של הכימותרפיה והן בעלות אופי כרוני כמו תשישות, עייפות, רגישות לשמש, בעיות עור וכדומה, אך ברור שגם במקרים אלו לרפואה המשלימה ולטיפול התומך יכול להיות ערך משמעותי. ניתן לציין בהקשר זה גם את מיצוי צמח האסטרגולוס אשר בדרך כלל נלקח כטיפות דרך הפה, ובעבר פורסמו מחקרים חיובים על שימוש בו , לשיפור איכות הטיפול בקרב חולי סרטן ריאה.

גם לתזונה יש חשיבות גדולה בתהליך הטיפול. עיקר ההשפעה של התזונה היא בהיבט המניעתי של חזרת המחלה ובתחום זה נעשו מחקרים גדולים, בקרב חולי סרטן המעי הגס, ערמונית וחולת סרטן השד. למרות שלא בוצע מחקר כזה בקרב חולי סרטן ריאה וקיים ההיבט של העישון אשר הפסקתו חיונית למניעת הישנות הגידול, ניתן להניח שגם לתזונה בריאה יש תפקיד חשוב.

למעשה, הטיפולים הקונבנציונליים והטיפולים המשלימים יכולים וצריכים לדור בכפיפה אחת. הגישה המערבית בשנים האחרונות מדברת על אינטגרציה בטיפול בסרטן. כיום גם במרכזי הטיפול האונקולוגים הגדולים ביותר בארצות הברית וגם אצלנו בישראל עושים את השילוב בין שני העולמות. במקרים בהם חולים נוטלים תרופות ממוקדמות מטרה יש צורך להיות יותר זהירים בשילוב של תוספי תזונה. הרבה פעמים התרופות הביולוגיות עוברות פירוק או אַקְטִיבַצְיָה בכבד ולכן צריך לבחון את השילוב של התוספים עם התרופות באופן ספציפי לכל חולה. במקרים של חולים שמקבלים כימותרפיה יש לקבוע את המינון המקסימלי של נטילת ויטמינים כי כמות גדולה מידיי עלולה לפגום באיכות הטיפול בכימותרפיה.

ישנם אינספור גישות ושיטות טיפול ברפואה משלימה. אחת המוכרות והמבוססות היא הגישה האנתרופוסופית. אנתרופוסופיה היא פילוסופיית חיים. הגישה הזו לא רלוונטית רק לתחום החינוך אלא לכל תחומי החיים. הגישה מאמינה בהסתכלות על אדם כשילוב של ישות, גוף, נפש ורוח. כמו שהגוף מתפתח כך גם הרוח והנפש מתפתחות אבולוציונית לאורך השנים. על פי הגישה בתחום הרפואה יש לראות את חולה הסרטן לא רק ברמה הפיזית, אלא גם מבחינת הנפש והרוח. ההיבט הטיפולי לא יכול לעסוק רק במה שקורה בגוף של החולה אלא גם בממדים ורבדים נוספים. בגישה של הרפואה האנתרופוסופית לצד תרופות שמכוונת לאיזון תפקוד איברי הגוף בזמן טיפולים אונקולוגיים, ישנם גם טיפולים באמצעות תרפיות נוספות כמו תנועה, ציור, דיבור, אומנות וכדומה שיכולים לסייע רבות לחולים. בקיבוץ הרדוף מתקימות סדנאות על ידי מטפלים , המוכרות כחלק מסל שיקום אונקולוגי לאחר טיפולים של קופח כללית.

המגוון של טיפולי הרפואה המשלימה הוא מאד רחב וקיימים הרבה סוגי טיפול שונים של מגע, דיקור, אנרגיה, גוף-נפש וכדומה. רפואה משלימה יכולה לעזור בטיפול בסימפטומים של חולי סרטן בכלל וסרטן ריאה בפרט. בדרך כלל יש צורך ב- 6 מפגשי טיפול בכל תחום של רפואה משלימה לכל הפחות על מנת שניתן יהיה לראות שיפור ויעילות בהפחתת תופעות הלוואי או הסימפטומים. מספיק לבחור תחום אחד או שניים מתחום הרפואה המשלימה שמכוון לתלונות ספציפיות של החולה או למשהו כללי יותר כמו תשישות או עייפות.

כיום במרבית בתי החולים והמרכזיים הרפואיים הגדולים בישראל יש אפשרויות של קבלת טיפולים תומכים ורפואה משלימה עבור חולי סרטן. בכל בית חולים המבנה הארגוני שונה ולכן כדאי ומומלץ לפנות לצוות המטפל על מנת לקבל מידע על השירות שבמקרים מסוימים ניתן ללא תשלום ובחלק מהמקרים בהשתתפות עצמית מוזלת של המטופל.

הכותב הינו מנהל מערך האונקולוגיה במרכז הרפואי העמק ויו"ר איגוד האונקולוגיה והרדיותרפיה בישראל

גלילה לראש העמוד

רגע לפני שאתם הולכים, נשמח שתעגלו לנו :)

העמותה הישראלית לסרטן ריאה פועלת לסייע לחולי סרטן הריאה ולמשפחותיהם. אנו מזמינים אתכם להצטרף אלינו במאבק זה ולתרום לעמותה באמצעות "עיגול לטובה".
כל עיגול קטן, עושה הבדל גדול. בואו נעזור יחד להעניק תקווה ותמיכה לאלו הזקוקים להם.

דילוג לתוכן