ככל שחוקרים למדו יותר על השינויים שעוזרים לתאי סרטן ריאה מסוג תאים שאינם קטנים (NSCLC) לגדול,
הם פיתחו תרופות חדשות יותר המתמקדות בשינויים אלה. תרופות ממוקדות אלו פועלות באופן שונה מטיפולי כימותרפיה סטנדרטיים. לעיתים, הן יעילות יותר מכימותרפיה סטנדרטית, ולעתים קרובות, תופעות הלוואי שלהן שונות. בשלב זה, תרופות אלה לרוב משמשות, לבדן או בשילוב עם כימותרפיה, לטיפול בסרטני ריאה מתקדמים.
![](https://www.ilcf.org.il/wp-content/uploads/2020/08/46.jpg.webp)
תרופות ממוקדות לעיכוב צמיחת כלי דם המזינים את הגידול אנגיוגנזה (angiogenesis)
על מנת שגידולים סרטניים יוכלו לגדול, הם חייבים ליצור כלי דם חדשים שיזינו אותם. תהליך זה נקרא אנגיוגנזה. תרופות הנקראות "מעכבות אנגיוגנזה" (angiogenesis inhibitors) חוסמות צמיחת כלי דם חדשים:
* Bevacizumab (שם מסחרי: Avastin) תרופה לטיפול בשלב מתקדם של סרטן ריאה מסוג תאים שאינם קטנים. זהו נוגדן חד-שבטי (גרסה מלאכותית של חלבון ספציפי ממערכת חיסון) המעכב את גורם הגדילה של התאים האנדותליים המרפדים את דפנות כלי הדם (vascular endothelial growth factor או VEGF), חלבון המסייע לכלי דם חדשים להיווצר. הרופאים משתמשים בתרופה זו לעתים קרובות בשילוב עם כימותרפיה.
אם הסרטן מגיב (כלומר מפסיק לגדול), ניתן להפסיק את הכימותרפיה ולהמשיך במתן Bevacizumab לבדה, עד שהסרטן מתחיל שוב לגדול.
* Ramucirumab (שם מסחרי: Cyramza) תרופה לטיפול בשלב מתקדם של סרטן ריאה מסוג תאים שאינם קטנים. תרופה זו הינה נוגדן חד-שבטי המעכב קולטן VEGF (חלבון). השימוש בה מסייע מניעת היווצרות של כלי דם חדשים. תרופה זו לרוב משולבת עם כימותרפיה, וניתנת בד"כ לאחר שהטיפול הקודם הפסיק להיות יעיל.
תופעות הלוואי של מעכבי אנגיוגנזה – תופעות הלוואי נפוצות כוללות: לחץ דם גבוה, עייפות (חולשה), דימום, ספירת תאי דם לבנים נמוכה (סיכון מוגבר לזיהומים), כאבי ראש, אפטות (פצעים ברירית הפה), אובדן תיאבון. שלשול. קיימות תופעות לוואי נדירות אך חמורות, כגון קרישי דם, דימומים קשים, נקבים במעי, בעיות לב והגלדת פצעים איטית. חור במעי אשר נוצר כתופעת לוואי עלול להוביל לזיהום קשה ואף לדרוש ניתוח לתיקונו.
בעקבות הסיכון לדימום חמור, בדרך כלל לא נעשה בתרופות אלה שימוש בקרב חולים אשר משתעלים ויורקים דם או בחולים שנוטלים תרופות שמדללות דם. רוב ההנחיות הנוכחיות ממליצות שלא להשתמש ב-bevacizumab בחולים עם סרטני ריאה של תאים קשקשיים, משום שהיא עלולה לגרום לדימום חמור בריאות.
תרופות הממוקדת בתאים עם שינוים בגן ה- EGFR
בעולם, כשליש מסרטני הריאה מסוג NSCLC הם בעלי מוטציות ב- EGFR. מוטציה זו שכיחה יותר בקרב נשים, אסייתיים, ומטופלים שמעולם לא עישנו (או במעשנים קלים). בישראל כ- 15.7% מחולי NSCLC מתקדם מאובחנים עם מוטציה ב- EGFR.
הקולטן לגורם גדילה באפידרמיס (EGFR) הוא חלבון המצוי על פני השטח של תאי הגוף. במצב נורמלי, החלבון עוזר לתאים לגדול ולהתחלק. חלק מהתאים הסרטניים בסרטן ריאה מסוג תאים שאינם קטנים מכילים יותר מדי EGFR, מה שגורם להם לגדול מהר יותר.
תרופות הנקראות מעכבות EGFR חוסמות את האות מה- EGFR המורה לתאים לגדול.
תרופות המעכבות EGFR המשמשות לטיפול ב-NSCLC עם מוטציות בגן ה- EGFR:
* Erlotinib (שם מסחרי: Tarceva)
* Afatinib (שם מסחרי: Gilotrif)
* Gefitinib (שם מסחרי: Iressa)
* Osimertinib (שם מסחרי: Tagrisso)
* Dacomitinib (שם מסחרי: Vizimpro)
ניתן להשתמש בתרופות אלו לבדן (ללא כימותרפיה) כטיפול הראשון לסרטני ריאה מתקדמים מסוג תאים שאינם-קטנים המכילים מוטציות מסוימות בגן ה- EGFR.
כל התרופות הללו ניתנות בצורת כדורים.
תרופות מעכבות EGFR יכולות לרוב לכווץ את הגידולים במשך מספר חודשים ואף שנים. אך בסופו של דבר תרופות אלה מפסיקות להיות יעילות עבור רוב האנשים, בדרך כלל מכיוון שתאי הסרטן מפתחים מוטציה נוספת בגן ה- EGFR- מוטציית עמידות.ישנם סוגים שונים של מוטציות עמידות.
מטופלים שטופלו בתרופות מעכבות EGFR מדור ראשון או שני ומחלתם התקדמה, יתכן שפיתחו מוטציית עמידות מסוג T790M. בכדי לאתר את המוטציה הזו, נלקחת ביופסיה נוספת.
תרופה מעכבת EGFR מדור 3, Osimertinib (שם מסחרי: Tagrisso) היא היחידה שפועלת גם כנגד תאים עם מוטציית T790M.
תרופות המעכבות את גן ה- ALK
בכ-5% מסרטני הריאה מסוג תאים שאינם קטנים, נמצא מוטציית סידור מחדש (rearrangement) בגן הנקראת ALK. שינוי זה מתגלה לרוב בלא-מעשנים (או במעשנים קלים), לרוב צעירים יותר, שחלו בתת סוג אדנוקרצינומה של סרטן הריאה מסוג תאים שאינם-קטנים. מוטציית הסידור מחדש בגן ה-ALK מתבטאת בייצור חלבון ALK אנורמלי, דבר הגורם לתאים לגדול ולהתפשט. תרופות מעכבות ALK כוללות:
* Crizotinib (שם מסחרי: Xalkori)
* Ceritinib (שם מסחרי: Zykadia)
* Alectinib (שם מסחרי: Alecensa)
* Brigatinib (שם מסחרי: Alunbrig)
* Lorlatinib (שם מסחרי: LORVIQUA)
תרופות אלו חוסמות את חלבון ה-ALK האנורמלי, ועשויות לכווץ גידולים בקרב חולי סרטני ריאה המכילים את המוטציה. למרות שתרופות אלו עשויות לעזור במצבים בהם הכימותרפיה הפסיקה להועיל, הם משמשים לעתים קרובות במקום הכימותרפיה לטיפול בסרטן בקרב אנשים בעלי המוטציה של גן ה- ALK. תרופות אלו ניתנות בצורת גלולות.
תופעות הלוואי של מעכבי ALK– תופעות הלוואי הנפוצות שלהן כוללות: בחילות והקאות, שלשול, עצירות, עייפות, שינויים בראייה. יש תופעות לוואי נוספות אפשריות הנובעות משימוש בתרופות אלה. חלק מתופעות הלוואי עלולות להיות חמורות, כגון דלקת (נפיחות) בריאות או באזורים אחרים בגוף, פגיעה בכבד, פגיעה בעצבים (peripheral neuropathy), ובעיות בקצב הלב.
תרופות המעכבות את גן ה- ROS1
בכ-1% עד 2% מסרטני הריאה מסוג תאים שאינם קטנים נמצאת מוטציית סידור מחדש (rearrangement) בגן הנקראת ROS1. שינוי זה מתגלה לרוב בקרב אנשים שחלו בתת-הסוג אדנוקרצינומה של סרטן הריאה מסוג תאים שאינם-קטנים, ושגידולם גם שלילי למוטציות ALK, KRAS, ו- EFGR.
מוטציית הסידור מחדש בגן ה-ROS1 דומה לסידור מחדש בגן ה- ALK ויש תרופות יעילות לטיפול בתאים עם שינויים בכל אחד מהשניים ALK או ROS1. תרופות המתמקדות בחלבון ROS1 אנורמלי הן:
* Crizotinib (שם מסחרי: Xalkori)
* Ceritinib (שם מסחרי: Zykadia)
* Lorlatinib (שם מסחרי: LORVIQUA)
* Entrectinib (שם מסחרי: Rozlytrek)
לעיתים קרובות תרופות אלו עשויות לכווץ גידולים בקרב חולי סרטן ריאה בשלב מתקדם עם שינוי בגן ROS1. ניתן להשתמש ב- Crizotinib או Ceritinib במקום כימותרפיה, כטיפול ראשון, ולאחר מכן, לעשות שימוש ב- lorlatinib כאשר Crizotinib או Ceritinib אינם יעילים. ניתן להשתמש ב- entrectinib בקרב אנשים עם NSCLC גרורתי עם שינוי בגן ROS1. תרופות אלו ניתנות בצורת גלולות.
תופעות הלוואי של תרופות המתמקדות בשינויים בגן ROS1 – תופעות הלוואי הנפוצות של תרופות מעכבות ROS1 כוללות: סחרחורת, שלשול, עצירות, עייפות, שינויים בראייה. יש תופעות לוואי נוספות אפשריות הנובעות מהשימוש בתרופות אלה, חלק מתופעות לוואי אלו עלולות להיות חמורות, כגון דלקת (נפיחות) בריאות או באזורים אחרים בגוף, פגיעה בכבד, פגיעה בעצבים (peripheral neuropathy), ובעיות בקצב הלב.
תרופות הממוקדות בתאים עם שינויים בגן BRAF
בכמה סוגי סרטן ריאה מסוג תאים שאינם-קטנים (NSCLC) קיימים תאים עם שינויים בגן BRAF. תאים עם שינויים אלו מייצרים גן BRAF אשר תומך בגדילתם. קיימות תרופות מסויימות אשר מתמקדות בזה ובחלבונים קשורים:
* Dabrafenib (שם מסחרי: Tafinlar) תרופה הידועה כמעכבת BRAF, אשר תוקפת ישירות את חלבון ה- BRAF.
* Trametinib (שם מסחרי: Mekinist) ידוע כמעכב MEK, מכיוון שהוא תוקף חלבוני ה- MEK הקשורים.
ניתן להשתמש בתרופות אלה יחד בשביל לטפל ב- NSCLC גרורתי, במידה וקיים בו סוג מסויים של שינוי בגן BRAF. תרופות אלו ניתנות בצורת גלולות או קפסולות כל יום.
תופעות הלוואי של תרופות המתמקדות בתאים עם שינויים בגן BRAF
תופעות הלוואי הנפוצות עלולות לכלול התעבות של העור, פריחה, גירוד, רגישות לשמש, כאבי ראש, חום, כאבי מפרקים, עייפות, נשירת שיער, בחילה ושלשול. תופעות לוואי פחות נפוצות, אך חמורות עלולות לכלול דימום, בעיות בקצב הלב, בעיות כבד או כליות, בעיות בריאות, תגובות אלרגיות חמורות, בעיות חמורות בעור או בעיניים, והעלה של רמת הסוכר בדם. חלק מהאנשים שמטופלים בתרופות אלו מפתחים סרטן עור, במיוחד סרטן עור של תאים קשקשיים. הרופא שלך ירצה לבדוק את עורך לעתים קרובות במהלך הטיפול ובמשך מספר חודשים לאחר מכן. עליך ליידע את הרופא שלך מייד אם אתה מבחין בגידולים חדשים או באזורים אנורמליים בעורך.
תרופות המתמקדות בשינויים בגן NTRK
במספר קטן מאד מסרטני ריאה מסוג תאים שאינם-קטנים נמצאו שינויים באחד מהגנים של NTRK.
תאים עם שינויים בגן זה עלולים להוביל לגידול תאים אנורמלי ולסרטן.
התרופות larotrectinib (שם מסחרי: vitrakvi) ו- entrectinib (שם מסחרי: rozlytrek) מתמקדות ומנטרלות את החלבונים אשר מיוצרים על ידי הגנים NTRK. תרופות אלו ישמשו לטיפול בחולים בשלב מתקדם הממשיך להתקדם על אף טיפולים אחרים, ואשר נמצא בגידולם שינוי בגן NTRK. תרופות אלו ניתנות בצורת גלולות פעם או פעמיים ביום.
תופעות הלוואי של תרופות הממקדות בשינויים בגן NTRK– תופעות הלוואי הנפוצות כוללות: סחרחורת, עייפות, בחילות, הקאות, עצירות, עלייה במשקל, ושלשול.
תופעות לוואי פחות נפוצות, אך חמורות עלולות לכלול ממצאים אנורמליים בבדיקות כבד, בעיות לב, ובלבול.
תורגם מ-"American Cancer Society” (אגודת הסרטן האמריקאית)
סקירה רפואית אחרונה: 1.10.2019
עדכון אחרון: 1.10.2019
English Source Link: https://www.cancer.org/cancer/lung-cancer/treating-non-small-cell/targeted-therapies.html