טיפולים קרינתיים עושים שימוש בקרניים בעלות אנרגיה גבוהה (כגון קרני רנטגן) או בחלקיקים אנרגטיים על מנת להרוג תאים סרטניים. ישנם 2 סוגים עיקריים של טיפולים קרינתיים – טיפול קרינתי חיצוני, וטיפול קרינתי פנימי (brachytherapy).
טיפולים קרינתיים חיצוניים
טיפול קרינתי חיצוני (External beam radiation therapy או EBRT) ממקד קרינה חיצונית לגוף בסרטן. סוג זה של טיפולים קרינתיים משמש לרוב לטיפול בסרטן ריאה ראשוני או בהתפשטותו לאיברים אחרים.
לפני התחלת הטיפולים, צוות ההקרנות יבצע מדידות קפדניות על מנת לקבוע את הזוויות הנכונות עבור אלומות הקרינה, כמו גם את מינוני הקרינה המתאימים. הטיפול דומה במהותו לצילום רנטגן, אבל מינון הקרינה הוא גבוה יותר. ההליך עצמו נטול כאבים. כל טיפול נמשך דקות ספורות בלבד, למרות שזמן ההכנה – מיקום החולה לקראת הטיפול – אורך בדרך כלל זמן רב יותר. לרוב, טיפולים קרינתיים לריאות ניתנים 5 ימים בשבוע, במשך 5 עד 7 שבועות, אבל משך זמן זה יכול להשתנות בהתאם לסוג וסיבת הטיפול.
טיפול קרינתי חיצוני נפוץ כיום הרבה פחות מאשר בעבר. טכניקות חדשות יותר מסייעות לרופאים לטפל בסרטן הריאה בצורה מדויקת יותר תוך הפחתת החשיפה לקרינה מצד רקמות בריאות הסמוכות לגידול. טכניקות אלו עשויות להציע שיעורי הצלחה טובים יותר כמו גם פחות תופעות לוואי. רוב הרופאים ממליצים כיום לעשות שימוש בטכניקות חדשות אלו, בהנחה והן זמינות.
טיפולי קרינה תלת ממדית קונפורמלית (three-dimensional conformal radiation therapy או 3D-CRT): בטיפולים אלה נעשה שימוש במחשבים מיוחדים על מנת למפות במדוייק את מיקום הגידול(ים). הקרניים מעוצבות ואז ממוקדות בגידול(ים) ממספר כיוונים, מה שעשוי להפחית את הנזק שייגרם לרקמות הבריאות.
טיפולי קרינה בעוצמה משתנה (Intensity modulated radiation therapy או IMRT) הם צורה מתקדמת של טיפולי תלת מימד. בטיפולים אלה נעשה שימוש במכונה (המוּנעת על ידי מחשב) אשר זזה סביב המטופל תוך שהיא פולטת קרינה. המכונה לא רק שמאפשרת לעצב את הקרניים ולמקדן בגידול ממספר זוויות, אלא גם להפחית את עוצמת (כוח) הקרניים, וזאת על מנת להגביל את המינון שיגיע לרקמות הנורמליות הרגישות ביותר.טכניקה זו משמשת לעתים קרובות בסיטואציות בהן הגידולים מתגלים בקרבת רקמות חשובות, כגון חוט השדרה. בתי חולים גדולים רבים עושים כיום שימוש בטיפולי קרינה בעוצמה משתנה.
טיפולי הקרנת גוף פולשניים במידה מזערית (stereotactic body radiation therapy או SBRT, ידועים גם כ-stereotactic ablative radiotherapy או SABR): טיפולים אלה ננקטים לעיתים בשלבים מוקדמים מאד של סרטן הריאה, כאשר ניתוח הוא לא אפשרי בשל בעיות בריאותיות של המטופל או אצל אנשים שאינם מעוניינים בהליך ניתוחי.
במקום מנות יומיומיות קטנות של קרינה הניתנות במשך מספר שבועות, טיפול זה עושה שימוש בקרניים ממוקדות מאוד של קרינה במינון גבוה, שבדרך כלל ניתנות במהלך 1 עד 5 טיפולים. מספר קרניים מכֻוָּנות אל הגידול מזוויות שונות. על מנת למקד את הקרינה במדויק, החולה מושם לפני כל טיפול במסגרת גוף מיוחדת. פעולה זו מפחיתה את תנועתו של הגידול הריאתי במהלך פעולת הנשימה. כמו צורות אחרות של קרינה חיצונית, הטיפול עצמו הוא נטול כאבים.
התוצאות המוקדמות של טיפולים אלה בהקשר לגידולי ריאה קטנים יחסית היו מבטיחות מאוד, ונראה שהסיכון לסיבוכים הוא יחסית נמוך. כיום נלמדת השפעת טיפולי הקרנת גוף פולשניים במידה מזערית על גידולים שהתפשטו לחלקים אחרים של הגוף, כגון העצמות או הכבד.
ניתוח קרינתי פולשני במידה מזערית (radiosurgery stereotactic או SRS): סוג של טיפול קרינתי הניתן במהלך פגישה אחת בלבד. לעיתים יכול טיפול זה לשמש במקום או בנוסף לניתוח להסרת גידולים בודדים שהתפשטו למוח. בגרסה אחת של טיפול זה, מכוֹנה בשם "סכין גָּמָא" (®Gamma Knife) ממקדת 200 אלומות קרינה בגידול מזוויות שונות, במשך מספר דקות או שעות. ראש המטופל מקובע על ידי הצבתו במסגרת נוקשה. בגרסה אחרת, מאיץ ליניארי (מכונה המחוללת קרינה) הנשלט על ידי מחשב נע סביב ראש המטופל ופולט קרינה לעבר הגידול מזוויות רבות ושונות. ניתן לחזור על טיפולים אלה, במידת הצורך.
טיפולים קרינתיים פנימיים (ברכיתרפיה או brachytherapy)
באנשים עם סרטן הריאה, ברכיתרפיה משמשת לעתים לכיווץ גידולים בדרכי הנשימה על מנת להקל את התסמינים. אבל היא משמשת בתדירות נמוכה יותר לטיפול בסרטן הריאה מאשר בסוגי סרטן אחרים כגון סרטני ראש וצוואר.
לשם ביצוע סוג זה של טיפול, הרופא מחדיר עצם קטן (לעתים קרובות כדוריות קטנות) של חומר רדיואקטיבי ישירות לגידול הסרטני או ממקמו בדרכי הנשימה הסמוכות לגידול. הליך זה נעשה בדרך כלל באמצעות ברונכוסקופ, אבל יכול גם להיעשות במהלך ניתוח.הקרינה נספגת במרחק קצר מהמקור, מה שמגביל את ההשפעה על הרקמות הבריאות הסמוכות. מקור הקרינה מוסר לרוב לאחר זמן קצר. לעתים רחוקות יותר, "כדוריות" רדיואקטיביות קטנות מושארות במקום באופן קבוע, והקרינה נחלשת בהדרגתיות לאורך מספר שבועות.
מתי בוחרים בטיפולים קרינתיים?
טיפולים קרינתיים עשויים להינתן בנסיבות שונות, בהתאם לצורך:
* כטיפול העיקרי לסרטן הריאה (לפעמים בשילוב עם כימותרפיה), במיוחד אם הגידול הריאתי לא ניתן להסרה על ידי ניתוח בגלל הגודל או המיקום שלו, אם בריאותו של המטופל רופפת מדי לצורך הניתוח, או אם המטופל אינו מעוניין בהליך ניתוחי.
* לאחר הניתוח (בשילוב כימותרפיה או בלעדיה) על מנת לנסות להרוג את כל צבירי התאים הסרטניים הנותרים.
* לפני הניתוח (בדרך כלל בשילוב כימותרפיה) על מנת לכווץ את הגידול הריאתי ולהקל את ההליך הניתוחי.
* על מנת להקל את התסמינים של סרטן ריאה מתקדם כגון כאב, דימום, קשיי בליעה, שיעול, או בעיות הנגרמות על ידי התפשטות הסרטן לאיברים אחרים כגון המוח.לדוגמה, ברכיתרפיה משמשת לרוב על מנת להקל חסימות בדרכי הנשימה העיקריות.
תופעות לוואי אפשריות של טיפולים קרינתיים
תופעות הלוואי הנפוצות תלויות במיקום המדוייק בו ממוקדת הקרינה ועלולות לכלול:
* עייפות
* בחילות והקאות
* אובדן תיאבון ומשקל
* שינויים בעור באזור המטופל, מאדמומיות קלה עד שלפוחיות וקילוף
* אובדן שיער באיזור בו נכנסה הקרינה לגוף
לעתים קרובות תופעות אלו ייעלמו לאחר הטיפול. כאשר קרינה ניתנת בשילוב עם כימותרפיה, תופעות הלוואי הן בדרך כלל חמורות יותר.
טיפולים קרינתיים לחזה עלולים לגרום נזק לריאות כמו גם לשיעול, לבעיות נשימה, ולקוצר נשימה. תופעות אלו בדרך כלל משתפרות לאחר גמר הטיפול, אם כי לפעמים הן עשויות שלא להיעלם לחלוטין.
לעיתים הוושט, הממקום באמצע החזה, נותר חשוף לקרינה, מה שעלול לגרום לכאב גרון ולקשיי בליעה במהלך הטיפול. לכן מטופלים עלולים להיות מוגבלים, לזמן מה, לאכילת מזונות או נוזלים רכים.
טיפולים קרינתיים לאזורים נרחבים במוח עלולים לעתים לגרום לאבדן זיכרון, כאבי ראש, קשיי ריכוז, או לתשוקה מינית מופחתת. בדרך כלל התופעות הללו הן זניחות בהשוואה לאלו הנגרמות על ידי גידול במוח, אבל הן עדיין עלולות לפגום באיכות חיי המטופל. תופעות הלוואי של טיפולים קרינתיים למוח בדרך כלל מגיעות לשיאן שנה או שנתיים לאחר הטיפול.