כימותרפיה היא טיפול באמצעות תרופות אנטי-סרטניות בעירוי לווריד או בבליעת כדורים. תרופות אלו נכנסות למחזור הדם ונספגות בכל רקמות הגוף.
באיזה מצבים משתמשים בכימותרפיה?
השימוש בכימותרפיה בדרך כלל נכנס לפרוטוקול הטיפול בסרטן ריאה מסוג תאים קטנים (SCLC).
הסיבה לכך היא שבדרך כלל SCLC מתגלה רק לאחר שהסרטן כבר התפשט, ולכן טיפולים אחרים כמו ניתוח או הקרנות לא יצליחו להגיע לכל האזורים שבהם נמצא הסרטן.
* עבור אנשים עם SCLC בשלב מוגבל, כימותרפיה ניתנת לרוב במקביל לטיפול בהקרנות, זה ידוע כ-chemoradiation.
* עבור אנשים עם SCLC בשלב מפושט, כימותרפיה עם או בלי אימונותרפיה תהיה בדרך כלל הטיפול העיקרי. לפעמים נעשה גם טיפול בהקרנות.
מטופלים שבריאותם הכללית ירודה, עלולים לא להיות מסוגלים לשאת מינונים גבוהים של כימותרפיה או שילוב של תרופות, אך גיל מבוגר כשלעצמו אינו סיבה להימנע מכימותרפיה.
תרופות כימותרפיה המשמשות לעיתים קרובות לטיפול ב-SCLC:
SCLC בדרך כלל מטופל על ידי שילוב של כמה תרופות כימותרפיה. השילובים הנפוצים ביותר הינם:
* Cisplatin בשילוב עם etoposide
* Carboplatin בשילוב עם etoposide
* Cisplatin בשילוב עם irinotecan
* Carboplatin בשילוב עם irinotecan
מהו אופן מתן הטיפול בכימותרפיה?
תרופות כימותרפיה לסרטן ריאה ניתנות בדרך כלל לווריד (IV) או על ידי מתן זריקה שנמשכת כמה דקות או על ידי אינפוזיה ממושכת. ניתן לקבל טיפול כימותרפיה בחדרו של הרופא, במרפאה כימותרפית או במסגרת בית חולים. לעיתים קרובות נדרשת מערכת עירוי לווריד (IV- intravenous) מעט גדולה וחזקה יותר כדי לתת טיפול כימותרפי, כמו צנתר ורידי מרכזי (CVC- central venous catheter), או התקני גישה ורידית מרכזית (CVAD- central venous access devices) או קו מרכזי (central line). הם משמשים להזרמת תרופות, מוצרי דם, חומרים מזינים או נוזלים ישירות לדם. ניתן להשתמש בהם גם בכדי לבצע בדיקת דם.
קיימים סוגים שונים של צנתרים ורידיים מרכזיים CVC. שני הסוגים הנפוצים ביותר הם פורט ופיק ליין (PICC line). הטיפול ניתן במחזורים הכוללים תקופת טיפול שלאחריה תקופת מנוחה, וזאת על מנת לאפשר לגוף להתאושש. מחזורים כימותרפיים יימשכו בדרך כלל בין 3-4 שבועות וטיפול ראשוני בדרך כלל במשך 4 עד 6 מחזורים.
לוח הזמנים משתנה בהתאם לתרופה בה משתמשים. לדוגמה, יש סוגים מסוימים של תרופות בהם מנת הכימותרפיה ניתנת ביום הראשון של המחזור. טיפולים אחרים ניתנים למשל כמה ימים ברצף, או פעם בשבוע. ולאחר מכן, בסוף המחזור, מתחיל מחזור חדש של טיפול בכימותרפיה.
בשלבי סרטן מתקדמים, משלבים את הכימותרפיה הראשונית יחד עם תרופה אימונותרפית במשך 4-6 מחזורים.
מעבר לזה, הרופא יכול להמליץ על המשך טיפול באמצעות תרופה אימונותרפית בלבד, עבור אנשים שהגיבו היטב לכימותרפיה הראשונית שלהם או כאשר הסרטן לא החמיר אצלם.
אם הסרטן מתקדם (מחמיר) במהלך הטיפול או חוזר לאחר סיום הטיפול, ניתן לנסות תרופות כימותרפיות אחרות. בחירת התרופות תלויה במידה מסוימת ברגע בו הסרטן מתחיל לגדול שוב (ככל שהסרטן חוזר לאחר זמן רב יותר, כך גדל הסיכוי של המטופל להגיב באופן חיובי להמשך טיפול).
* אם הסרטן חוזר לאחר יותר משישה חודשים מסיום הטיפול, הוא עלול להגיב שוב לאותן תרופות כימותרפיות שניתנו בטיפול הראשונה.
* אם הסרטן חוזר מוקדם יותר, או אם הוא ממשיך לגדול במהלך הטיפול, סביר להניח כי טיפול נוסף באותן תרופות לא יועיל. אם יינתן טיפול בכימותרפיה נוספת, מרבית הרופאים יעדיפו טיפול בתרופה יחידה ושונה כדי לסייע במזעור תופעות הלוואי. התרופה Topotecan, שניתנת בעירוי תוך וורידי (IV) או בכדורים, היא התרופה בה משתמשים לרוב, אם כי עלולים לנסות גם תרופות אחרות.
SCLC שמתקדם או שחוזר עלול להיות קשה לטיפול ולכן, כדאי להשתתף במחקר קליני של תרופה חדשה, השתתפות בניסוי קליני של טיפולים חדשים יותר, עשויה להיות אפשרות טובה עבור אנשים מסוימים.
תופעות לוואי אפשריות של כימותרפיה עבור סרטן ריאה מסוג תאים שאינם-קטנים (NSCLC- Non-small Cell Lung Cancer)
תרופות כימותרפיה יכולות לגרום לתופעות לוואי. תופעות לוואי אלו תלויות במשך זמן הטיפול, כמו גם בסוג ובמינון של התרופות שהאדם נוטל. חלק מתופעות הלוואי הנפוצות כוללות:
* אובדן שיער
* אַפְטות (פצעים ברירית הפה)
* אובדן תיאבון
* בחילות והקאות
* שלשול או עצירות
כימותרפיה עלולה גם להשפיע על התאים במח העצם אשר מייצרים דם, מה שעלול לגרום ל:
* סיכון מוגבר לזיהומים (בשל כמות קטנה מדי של תאי דם לבנים)
* נטייה לדמם או לפתח שטפי דם (בשל כמות קטנה מדי של טסיות דם)
* עייפות (בשל כמות קטנה מדי של תאי דם אדומים)
תופעות לוואי אלו בדרך כלל חולפות לאחר סיום הטיפול. במהלך הטיפול, יש דרכים להקל עליהן, לדוגמה, אפשר לתת למטופלים תרופות שיעזרו למנוע או להפחית בחילות והקאות.
לחלק מהתרופות עלולות להיות תופעות לוואי יחודיות, לדוגמה:
* תרופות כדוגמת cisplatin ו- carboplatin עלולות לגרום לנזק עצבי. תופעה זו מכונה peripheral neuropathy. המטופל יכול להרגיש סימפטומים (בעיקר בכפות הידיים ורגליים) כגון כאב, צריבה או עקצוצים, רגישות לקור, חום או חולשה.
אצל רוב האנשים סימפטומים אלו נעלמים או משתפרים עם הפסקת הטיפול, אבל אצל חלק מהמטופלים תופעות הלוואי עלולות להיות ארוכות טווח.
* Cisplatin עלול לגרום לנזק לכליות, בכדי לנסות ולמנוע את זה, הרופא נותן עוד נוזלים בעזרת עירוי תוך וורידי לפני ואחרי כל מנה של התרופה.
דווחו לצוות הרפואי שלכם על כל תופעת לוואי שאתם חשים במהלך הכימותרפיה, כך שכל תלונה תטופל במהרה. במקרים מסוימים, יופחתו מינוני תרופות הכימותרפיה, או שהטיפול יעוכב או יופסק, וזאת על מנת להימנע מהחמרה של תופעות הלוואי.
תורגם מ-"American Cancer Society” (אגודת הסרטן האמריקאית)
סקירה רפואית אחרונה: 1.10.2019
עדכון אחרון: 1.10.2019
English Source Link: https://www.cancer.org/cancer/lung-cancer/treating-small-cell/chemotherapy.html