גורם סיכון הוא כל דבר המשפיע לרעה על סיכוייו של אדם לחלות במחלה כגון סרטן.
לסוגי סרטן שונים קיימים גורמי סיכון שונים. גורמי סיכון מסוימים, כמו עישון, ניתנים לשינוי, אחרים כמו גיל או היסטוריה משפחתית, אינם ניתנים לשינוי. הימצאות בקבוצת סיכון, אפילו במספר קבוצות סיכון, אין פירושה שנחלה במחלה בהכרח. ישנם אנשים, החולים במחלה מבלי שימצאו באף אחת מקבוצות הסיכון.
גורמי סיכון מסוימים עלולים להגדיל את הסיכוי לחלות בסרטן הריאה.
גורמי סיכון אלה קשורים לסיכון לסרטן הריאה באופן כללי, יתכן שחלקם לא חלים על סרטן ריאה מסוג תאים קטנים (SCLC- small cell lung cancer).
גורמי סיכון הניתנים לשינוי
עישון טבק– בכל הנוגע לסרטן הריאה, עישון הוא ללא ספק גורם הסיכון המוביל. לפחות 80% ממקרי המוות מסרטן ריאה הם כתוצאה מעישון, ומספר זה עלול להיות אף גבוה יותר כשמדובר בסרטן ריאה מסוג תאים קטנים. במקרים נדירים מתפתח סרטן ריאה מסוג תאים קטנים אצל אנשים שמעולם לא עישנו.
הסיכון לחלות בסרטן הריאה בקרב מעשנים, גבוה פי כמה מאשר בקרב לא מעשנים. ככל שתקופת העישון ארוכה, וככל שמעשנים יותר חפיסות ליום, כך גם גדל הסיכון. עישון סיגרים ועישון מקטרת מסוכנים כמעט באותה המידה כמו עישון סיגריות. עישון סיגריות “דלות זפת” או סיגריות “לייט” (דלות ניקוטין) מגדיל את הסיכון לסרטן הריאה באותה המידה כמו שעישון סיגריות רגילות עושה זאת. קיים חשש כי עישון סיגריות מנטול עלול להגביר את הסיכון אפילו יותר, מכיוון שמנטול מאפשר למעשנים לשאוף את העשן עמוק יותר לריאותיהם.
עישון פסיבי – אם אינכם מעשנים, אך נמצאים בקרבת מעשנים, שאיפת העשן של אחרים (הנקראת עישון פסיבי או עישון סביבתי) עלולה להגדיל את הסיכון שלכם לפתח סרטן ריאה. עישון פסיבי גורם לכ- 7,000 מקרי מוות מסרטן ריאה בכל שנה.
חשיפה לרָאדוֹן– ראדון הוא גז רדיואקטיבי טבעי שנוצר כתוצאה מהתפרקות טבעית של אורניום באדמה ובסלעים. לא ניתן לראות, לטעום או להריח אותו. על פי הסוכנות האמריקנית להגנת הסביבה (EPA- Environmental Protection Agency), ראדון הוא הגורם השני המוביל לסרטן ריאה בקרב לא מעשנים.
באוויר הפתוח יש מעט ראדון, כך שהסכנה היא מזערית. בתוך מבנים, גז הראדון עלול להיות מרוכז יותר, וכאשר שואפים אותו, הוא נכנס לריאות, וחושף אותן לכמויות קטנות של קרינה. הדבר עלול להגדיל את הסיכון לחלות בסרטן הריאה. בתים שנבנו על אדמה עם משקעי אורניום טבעיים, עלולים להכיל בתוכם רמות גז ראדון גבוהות (במיוחד במרתפים). מחקרים שנערכו באיזורים כאלה, מצאו כי הסיכון לחלות בסרטן הריאה גבוה יותר בקרב אנשים שחיו שנים רבות בבתים מזוהמי ראדון. אם אתם מודאגים לגבי חשיפה לראדון, אתם יכולים להשתמש בערכה לגילוי ראדון, על מנת לבדוק את רמות החשיפה בבית שלכם. באתר המשרד להגנת הסביבה (sviva.gov.il) תוכלו למצוא שמות של "בעלי היתר לשירותי בדיקת גז ראדון" שיוכלו לבדוק את הבית שלכם (או מבנים אחרים), ולעזור לכם לפתור את הבעיה במידת הצורך. לקבלת מידע נוסף, אנא קראו את המסמך שלנו שכותרתו "ראדון".
חשיפה לאַזְבֶּסְט– חשיפה במקום העבודה לסיבי אזבסט, גם היא מהווה גורם סיכון לחלות בסרטן הריאה.
מחקרים מצאו כי אנשים שעובדים עם אזבסט (במכרות, במפעלים, במפעלי טקסטיל, במספנות, וכו’) נוטים, בשיעורים גבוהים פי כמה, למות מסרטן הריאה. בקרב עובדים שנחשפים לאזבסט שהם גם מעשנים, הסיכון לחלות בסרטן הריאה הוא הרבה יותר גדול. לא ברור באיזו מידה חשיפה לאזבסט ברמה נמוכה או לטווח קצר עלולה להגדיל את הסיכון לחלות בסרטן הריאה. אנשים הנחשפים לאזבסט הם בעלי סיכון גבוה יותר לפתח מזותליומה (mesothelioma), סוג של סרטן שמתחיל באדֶר (הקרום העוטף את הריאות).
בשנים האחרונות, תקנות ממשלתיות צמצמו באופן משמעותי את השימוש באזבסט במוצרים מסחריים ותעשייתיים. אזבסט עדיין קיים בהרבה בתים ובניינים ישנים אחרים, אבל כל עוד הוא אינו משתחרר לחלל האוויר על ידי בלאי, הריסה, או שיפוצים, הוא אינו נחשב למזיק.
חומרים מסרטנים אחרים במקום העבודה– חומרים מסרטנים (carcinogens) אחרים הנמצאים בחלק ממקומות העבודה ויכולים להגדיל את הסיכון לחלות בסרטן הריאה כוללים:
* עפרות רדיואקטיביות כגון אורניום
* כימיקלים או מינרלים כגון אַרְסֶן, בריליום, קדמיום, סיליקה, ויניל כלוריד, תרכובות ניקל, תרכובות כרום, מוצרי פחם, גז חרדל, ואֶתֶרי chloromethyl
* פליטות דיזל
בשנים האחרונות הממשלה והתעשייה נוקטות בצעדים בכדי להגן על העובדים מחשיפה לחומרים אלו. יחד עם זאת, הסכנות עדיין קיימות, ולכן, במידה ואתם עובדים בסביבת חומרים אלו, וודאו כי אתם נוקטים את אמצעי הזהירות הדרושים בכדי להגן על עצמכם ונסו לצמצם ככל האפשר את החשיפה לחומרים אלו.
תוספי מזון מסוימים– מחקרים שבחנו את ההשפעה של תוספי מזון וויטמינים בהפחתת הסיכון לחלות בסרטן הריאה היו מאכזבות. למעשה, שני מחקרים גדולים מצאו כי מעשנים שלקחו תוספי בטא קרוטן, היו דווקא בסיכון מוגבר לחלות בסרטן ריאה, ולכן מעשנים צריכים להימנע מנטילת תוספי בטא קרוטן.
ארסן במי שתייה– מחקרים שנערכו בקרב אנשים שחיים באזורים בדרום מזרח אסיה ודרום אמריקה, בהם קיימות רמות גבוהות של ארסן במי השתייה, מצאו סיכון גבוה יותר לחלות בסרטן הריאה. ברוב המחקרים רמות הארסן במים היו גבוהות פי כמה מאלו הנראות בדרך כלל בארצות מערביות, אפילו באזורים שבהם רמות הארסן הן מעל לנורמה. עבור רוב האנשים החיים בארצות מערביות, שתיית מים ממערכות מים ציבוריות אינה מקור משמעותי של ארסן.
גורמי סיכון שאינם ניתנים לשינוי
טיפולים קרינתיים לריאות– אנשים שעברו טיפולי קרינה קודמים לחזה בשל סוגי סרטן אחרים נמצאים בסיכון גבוה יותר לחלות בסרטן הריאה, במיוחד אם הם מעשנים. לדוגמה, אנשים שטופלו במחלת הודג’קינס (Hodgkin disease) או נשים שעברו הקרנות לאחר כריתת שד. לא נראה שלנשים שעברו הקרנות אחרי כריתה חלקית של גוש סרטני, יש סיכוי גבוה מהצפוי לחלות בסרטן הריאה.
זיהום אוויר– ככל הנראה, זיהום אוויר (בעיקר ליד כבישים מהירים עם הרבה תנועה) מגדיל במעט את הסיכון לחלות בסרטן הריאה. סיכון זה הוא קטן בהרבה מהסיכון הנגרם על ידי עישון, אך חלק מהחוקרים מעריכים כי כ-5% מכלל מקרי המוות מסרטן הריאה בעולם עלולים להיגרם על ידי זיהום אוויר.
היסטוריה אישית או משפחתית של סרטן הריאה– אם חליתם בעבר בסרטן הריאה, יש לכם סיכוי גבוה יותר לפתח שוב סרטן ריאה. אחים, אחיות, וילדים של אנשים שחלו בסרטן ריאה, עלולים בעצמם להיות בסיכון מעט גבוה יותר, במיוחד אם קרוב המשפחה אובחן בגיל צעיר יחסית. לא ברור עד כמה תורמת הגנטיקה לסיכון זה או עד כמה חשיפה משותפת לחומרים מסרטנים (כגון עישון טבק או נוכחות גז ראדון) תורמת לסיכון לחלות.
חוקרים מצאו שלגנטיקה תפקיד משמעותי בחלק מהמשפחות עם היסטוריה ברורה של סרטן הריאה.
גורמי סיכון שאינם מוכחים או שטרם הוכחו מדעית
עישון קנאביס (מריחואנה)– ישנן סיבות לחשוד שעישון קנאביס עשוי להעלות את הסיכון לחלות בסרטן הריאה.
* עשן קנאביס מכיל זפת ורבים מאותם חומרים הגורמים לסרטן שנמצאים בעשן הטבק. (זפת היא החומר הדביק והמוצק שנשאר לאחר שריפתו, נחשב כמכיל את רוב החומרים המזיקים בעשן.)
* בדרך כלל מעשנים סיגריות עם קנאביס (ג'וינטים) עד קצה הסיגריה, איפה שרמות הזפת גבוהות ביותר.
* מריחואנה נשאפת עמוק מאוד והעשן מוחזק בריאות במשך זמן רב, מה שגורם לכל החומרים שגורמים לסרטן הזדמנות רבה יותר להיקלט בריאות.
*מכיוון שמריחואנה עדיין אינה חוקית במקומות רבים, לא ניתן לשלוט בכל החומרים האחרים שהיא עשויה להכיל.
מי שמעשן מריחואנה, נוטה לעשן פחות סיגריות ביום או בשבוע מאשר אדם שמעשן סיגריות רגילות. ולכן, כמות הטבק הנצרכת פחותה. הכמות הפחותה תקשה על מדידת השפעתה על הסיכון לחלות בסרטן הריאה.
קשה לבדוק האם יש קשר בין עישון מריחואנה לסרטן הריאה, מכיוון שעישון המריחואנה לא חוקי במקומות רבים כבר הרבה זמן. לא קל לאסוף מידע על השימוש בסמים לא חוקיים. כמו כן, במחקרים שבחנו את השימוש במריחואנה בעבר בקרב אנשים שחלו בסרטן הריאה, מצאו כי רוב מעשני המריחואנה עישנו גם סיגריות.
מידע זה מקשה על היכולת לבודד ולבדוק את המריחואנה כגורם סיכון מוגבר.
יש צורך במחקר נוסף בכדי לדעת בוודאות מהם הסיכונים לסרטן ריאה כתוצאה מעישון מריחואנה.
סיגריות אלקטרוניות– סיגריות אלקטרוניות הן סוג של מערכת משלוח ניקוטין אלקטרונית. הן אינן מכילות טבק, אך מנהל המזון והתרופות של ארצות הברית (FDA) מסווג אותן כמוצרי "טבק". סיגריות אלקטרוניות הן חדשות למדי ויש צורך במחקר נוסף בכדי לדעת את השפעותיהן לטווח הארוך, כולל הסיכון להתפתחות סרטן הריאה.
אבקת טלק – טלק הוא מינרל שבצורתו הטבעית עשוי להכיל אסבסט. כמה מחקרים העלו כי כורי טלק ואנשים המפעילים טחנות טלק עשויים להיות בסיכון גבוה יותר לחלות בסרטן הריאה ובמחלות נשימה אחרות בגלל חשיפתם לטלק תעשייתי. אולם מחקרים אחרים לא מצאו עלייה בשיעור סרטן הריאה.
אבקת טלק מיוצרת מטלק. השימוש באבקת טלק קוסמטית לא נמצא כמעלה את הסיכון לסרטן הריאה.
תורגם מ-"American Cancer Society” (אגודת הסרטן האמריקאית)
סקירה רפואית אחרונה: 1.10.2019
עדכון אחרון: 1.10.2019
English Source website: https://www.cancer.org/cancer/lung-cancer/causes-risks-prevention/risk-factors.html