מאת: ד"ר כרמל פינק, מרכזת תחום גידולי בית חזה ,מרכז רפואי שמיר.
נהוג לחלק את סרטן הריאה לשני סוגי תאים, סרטן ריאה מסוג "תאים קטנים" וסרטן ריאה "תאים לא קטנים".
כ-15% מאובחנים עם "סרטן ריאה מסוג תאים קטנים" וניתן כמעט לומר בוודאות שהגורם לכך הוא עישון סיגריות.
סרטן זה מאופיין ביכולות אגרסיביות מאוד והטיפול במחלה זו קשה בנוסף במרבית המקרים המחלה מתגלה בשלב מתקדם .
במיעוט מהמקרים המחלה מתגלה בשלב מאוד מוקדם אז הטיפול המומלץ יהיה ניתוח וכימותרפיה או כימותרפיה וטיפול קרנתי.
לרוב המחלה מאובחנת בשלב מתקדם ואז הטיפול הטוב ביותר עם אחוזי תגובה גבוהים מאוד מבוסס על משלב כימותרפי.
התסמינים אותם החולה יכול להרגיש הם לרוב בלתי ספציפיים כמו ירידה משמעותית במשקל , חולשה קשה, בלבול, שיעול , שיעול דמי וכאבים חדשים בעצמות.
לכן בשל העובדה שהמחלה בדרך כלל מתגלה בשלב מתקדם והתסמינים אינם ספציפיים לאדם מעשן מומלץ מאוד לעבור בדיקת סיטי חזה בקרינה נמוכה פעם בשנה כבדיקת סקר.
ידוע כי יש אחוזי תגובה מאוד יפים לכימותרפיה אך לצערנו קצרות טווח ותוך זמן לא ארוך נראה שוב גדילה של המחלה ונוכל למצוא גרורות חדשות ואברים חדשים נגועים. בדרך כלל האתרים בגוף יהיו עצמות, מוח, אדרנל וכבד.
לטיפול הכימותרפי עצמו יכולות להיות תופעות לוואי הכוללות בחילות, ירידה בספירות הדם, נשירת שיער אך יחד עם זאת אנו רואים שחולים תחת הטיפול הכימותרפי חוזרים להרגיש יותר טוב, התיאבון עולה והחולשה משתפרת.
מתקיים מחקר ענף בכל העולם וארוך שנים המנסה למצוא תרופות נוספות או שילובים נוספים של תרופות שיאריכו וישפרו את יכולות הטיפול בסרטן ריאה תאים קטנים.
בעוד שבסרטן ריאה מסוג "תאים לא קטנים" חלה מהפכה של ממש ביכולות הטיפול והריפוי בעזרת תרופות ממשפחת האימונותרפיה, תרופות ה"משפעלות" את מערכת החיסון לתקוף את תאי הסרטן בתת סוג "תאים קטנים" תרופות אלו הצליחו להראות יעילות בקבוצה קטנה בלבד.
מחקרים גדולים שפרסמו ב2021 הראו כי תוספת של אימונותרפיה לכימותרפיה המקובלת הוסיפו להישרדות המטופלים חודשי חיים בודדים ותרופות אלו עדיין אינן מונגשות בסל הבריאות בישראל ללא עלות לחולים אלו. ניתן לקבל את תוספת האימונותרפיה דרך חברות הביטוח או במסגרת מחקר קליני.
במחקר עדכני שפורסם ממש לאחרונה במעקב ארוך שנים אחר אותם מטופלים שטופלו בכימותרפיה ואימונותרפיה ניתן לראות שיש אנשים שהישרדותם נמשכת מעבר לסטטיסטיקה הידועה.
לכן חשוב לדייק את אותם המטופלים שיוכלו לקבל אימונותרפיה גם אם הם חולים בסרטן ריאה תאים קטנים.
במקביל נעשה מחקר גם על תרופות כימותרפיות שונות ומשלבים של כימותרפיה וטיפולים ביולוגים בסרטן ריאה תאים קטנים, התוצאות עדין לא מזהירות אך כל פעם מתגלות יכולות טיפול נוספות לאוכלוסיית המטופלים הזו.
גם תרופות אילו אינן בסל הבריאות לאינדיקציה זו אך דרך מחקרים קליניים שמתרחשים בהרבה מרכזים רפואיים בארץ ודרך ביטוחים רפואיים ניתן לנסות ולטפל בכימותרפיות ותרופות נוספות.
למטופלים שמחלתם התקדמה לאחר קו טיפול כימותרפי סטנדרטי ניתן לבצע בדיקה מולקולרית שנקראת MSI על ביופסיה קיימת או חדשה.
ידוע בספרות כי מדובר על אחוז בודד של מטופלים שימצאו מתאימים לטיפול בקו מתקדם באימונותרפיה ואז התרופה כן נמצאת בסל הבריאות עבור המטופלים הללו.
המלצות NCCN , שהן ההמלצות האמריקאיות לטיפול בחולי סרטן מלמדות כי קו הטיפול הראשון הוא משלב כימותרפי יחד עם אימונותרפיה. קו שני כולל תרופות כימותרפיות אחרות ביניהן חדשות יותר אל מול ותיקות, חלקן בסל הבריאות וחלקן לא . מטופלים שלא קיבלו אימונותרפיה בקו הראשון יכולים לקבל תרופה אימונתרפית בקו השני, שוב במדינת ישראל רק במידה וימצא MSI- H בבדיקה מולקולרית.
ההתמודדות עם מחלה זו לא פשוטה הן לחולה והן למשפחתו אך תמיד יש מקום לאופטימיות ויש לזכור שהסטטיסטיקה היא מספר אך כל מטופל הוא עולם ומלואו.