תרופות לטיפול מותאם אישית במטופלים עם סרטן ריאה מאפשרות תוחלת חיים ארוכה יותר באיכות חיים טובה לעוד ועוד מטופלים. הנה מה שכדאי לדעת על אפשרויות הטיפול היום.
מאת: ד"ר אליזבטה דודניק, אונקולוגית אחראית תחום גידולי בית חזה, אסותא מרכזים רפואיים, יו"ר החוג לסרטן ריאה, ISCORT
כשמדברים על רפואת מותאמת אישית בעולמות האונקולוגיה, הכוונה היא להתאמת הטיפול לפרופיל המולקולרי של הגידול, כלומר על פי מאפיינים שונים שניתן היום לאתר באמצעים חדשים בתאי הגידול, בעיקר בזכות הבדיקות הגנומיות.
הודות להתקדמות שחלה בעשור האחרון בכל הנוגע לאיתור שינויים גנטיים הקשורים בשגשוג של תאים סרטניים ולפיתוח תרופות שמעכבות את המנגנונים של אותם שינויים גנטיים, רבים מהמטופלים שמתמודדים כיום עם סרטן ריאות זוכים לתוחלת חיים ארוכה יותר ולאיכות חיים טובה לצד המחלה יותר מאי פעם. זוהי למעשה המהפכה של רפואה מותאמת אישית.
הרפואה המותאמת אישית מאפשרת לנו היום להתייחס לסרטן הריאה לא כאל מחלה אחת אלא כשק של מחלות שכל אחת מהן מתאפיינת בפרופיל מולקולרי שונה. טיפול תרופתי מותאם אישית נחלק בעיקר לשתי קבוצות עיקריות: טיפולים ביולוגיים 'מוכווני מטרה' וטיפולים אימונותרפיים.
הטיפול הביולוגי – מכבה את המוטציה המשפעלת (Driver mutation)
טיפולים ביולוגיים מוכווני מטרה הם טיפולים שפועלים נגד שינויים גנטיים או 'מוטציות משפעלות' בתאי הגידול. מוטציות משפעלות מהוות מנגנון עיקרי שעליו התא הסרטני מסתמך ושבו התא הסרטני משתמש כדי לשרוד ולהתפתח. כיום, ניתן לאתר מוטציות משפעלות ביותר משליש מתוך גידולי ריאה. – הטיפול הביולוגי למטופל שאותרה אצלו נוכחות של המוטציה משפעלת בגידול 'מכבה' את המנגנון שמפעילה המוטציה ובכך מאפשר להשיג שליטה במחלה.
לצד המנגנון הממוקד, הטיפולים הללו מתאפיינים ביעילות גבוה לא רק כלפי מחלה סיסטמית בגוף אלא גם מחלה מוחית. בנוסף לכך הם נחשבים לטיפולים בעלי סבילות טובה, כלומר הם מביאים למינימום תופעות לוואי ביחס לטיפולי כימותרפיה. כמו כן, טיפולים אלו לרוב ניתנים באופן פומי, כלומר בכדור ולא בעירוי או בהזרקה, מה שמעניק למטופלים טיפול קל ויעיל שמאפשר לשלוט במחלה במשך שנים רבות.
מספר המוטציות הידועות היום שקיים עבורן טיפול ממוקד הולך וגדל משנה לשנה. אם לפני עשור היה בידינו טיפול ממוקד רק למוטציה בגן EGFR, כיום ישנם עוד ועוד טיפולים מוכוונים המיועדים לגידולים חיוביים למוטציות בגנים שונים, כמו ALK, ROS1, BRAF, NTRK, MET, RET, KRAS ו־HER2, כשחלק גדול מהטיפולים זמינים היום כחלק מסל שירותי הבריאות של מדינת ישראל.
הטיפול האימונותרפי – תומך במערכת החיסונית
בסרטן הריאה, נכון לכתיבת שורות אלו, המוטציות המשפעלות ימצאו אצל כ־40% מהמטופלים, והן שכיחות יותר בקרב גברים ונשים שלא עישנו בעבר או במעשנים קלים. בהיעדר מוטציה משפעלת בגידול קיימת היום אפשרות טיפולית יעילה אחרת, זהו הטיפול האימונותרפי. הטיפול האימונותרפי מפעיל את מערכת החיסון, ‘משחרר את הבלמים’ ממנה ומאפשר לה לתקוף את התא הסרטני. הטיפולים הללו גם כן יכולים להביא לשליטה טובה במחלה בגוף ובמוח. הטיפולים ניתנים דרך הווריד, אך לרוב נסבלים היטב ומקנים לחלק ניכר של המטופלים שליטה במחלה לאורך זמן רב.
התחזית – אופטימית
הטיפולים הביולוגיים והאימונותרפיים נכנסו תחילה לשימוש רק במקרים של מחלה בשלב גרורתי מתקדם. בשנה־שנתיים האחרונות חל מהפך של ממש, כשהחלו להתוות את הטיפולים בחלק מהמקרים לשלבים מוקדמים יותר של המחלה, לדוגמה, במקרים מסוימים הטיפול ניתן לאחר ניתוח להוצאת הגידול כטיפול מניעתי, שמטרתו להוריד את הסיכון לחזרת המחלה. השינוי המגמתי הזה יאפשר לנו להביא לריפוי של יותר ויותר מטופלים. נכון להיום ישנו טיפול ביולוגי אחד שהוכח כמונע חזרה של סרטן ריאות המיועד לחולים החיוביים למוטציה בגן EGFR, וכן ישנן כשלוש שיטות אימונותרפיות שמונעות את החזרה של המחלה בקרב חולים שלא אותרו כחיוביים למוטציה כזו או אחרת. בעתיד אנו צופים שימוש רחב יותר של כלל התכשירים הללו בשלבים מוקדמים של המחלה. לצד זאת, גם הזמינות של הטיפולים הולכת וגדלה כך שאפשר יהיה בשנים הבאות לשפר את התחזית של חולים בסרטן הריאה בכל שלבי המחלה.