חלבון MET (Mesenchymal Epithelial Transition) הוא קולטן טירוזין קינאז המכונה גם c-MET, החיוני להתפתחות תקינה של העובר, להתפתחות איברים ולריפוי פצעים, והוא מתכלה בתא כחלק ממחזור החיים שלו.
MET וסרטן הריאה
המוטציה השכיחה ביותר בחלבון MET המופיעה בסרטן הריאה היא מוטציית דילוג בשם MET exon 14. מוטציה זו גורמת לכך שהחלבון MET יחסר קטע מסוים. קטע זה משמש באופן רגיל לסימון החלבון לצורך פירוק, כשהחלבון שנקשר אליו נקרא CBL. אם חסר קטע זה של החלבון בעקבות אותה מוטציה, הרי שהחלבון ל־MET לא מתפרק והחלבון מצטבר בתא.
שינוי נוסף שגורם להצטברות החלבון ל־MET הוא כשישנם עותקים מרובים לגן המקודד ל־MET, כלומר אמפליפיקציה של הגן. מצב זה ייתכן הן בעת גילוי הגידול ומופיע לעתים יחסית קרובות בעקבות עיכוב של טירוזין קינאז אחר, כגון EGFR או ALK. יש לציין כי קיים הבדל ברגישות לעיכוב טירוזין קינאז בגידולים שבהם יש אמפליפיקציה של הגידול במספר עותקים נמוך לבין כאלו שבהם יש מספר גבוה מאוד של עותקים, דהיינו עשרה ומעלה.
מי נמצא בסיכון?
מוטציית MET exon 14 קיימת אצל כ־3%-4% מהחולים בסרטן ריאה בתאים שאינם קטנים (NSCLC) מסוג אדנוקרצינומה וב־1%–2% מסוגים אחרים של NSCLC. עם זאת, אצל חלק לא קטן מהחולים שבהם מוטציה לגן המקודד ל־MET, הגידול אינו מסוג אדנוקרצינומה כי אם מסוג קרצינומה סרקומטואיד. מוטציית MET exon 14 נמצאת בסבירות גבוהה יותר אצל נשים, חולים בגיל מתקדם ולא מעשנים והיא קשורה בפרוגנוזה רעה. שינויים ב־MET לרוב לא יופיעו במקביל למוטציות ב־EGFR, ROS1 ו־ALK אך Met Exon 14 ומוטציית ריבוי עותקים ב־MET כן יכולות להתרחש יחד.
איזה טיפול קיים למטופלי סרטן ריאה עם מוטציה בגן MET?
הטיפולים הממוקדים לטיפול בסרטן ריאה הם טיפולים ממשפחת מעכבי טירוזין קינאז, הפוגעים באותות ששולחים אנזימים מסוג טירוזין קינאז, ובכך הם מאטים או עוצרים את צמיחת תאי הסרטן ושכפולם, או גורמים להרס התאים.
שני טיפולים מסוג זה לטיפול בסרטן ריאה גרורתי מסוג NSCLC בגידול המבטא מוטציה MET Exon 14 נוספו השנה לסל הבריאות (2022). למטופלים עם מוטציית Met Exon 14 תגובה טובה פחות לטיפול אימונותרפי (16%), גם באלו שלהם רמות גבוהות של חלבון PDL-1.