חלבון RET הוא חלבון טרנסממברנלי מסוג טירוזין קינאז, חלבון החוצה את קרום התא, שחלקו החיצוני נקשר לחלבון ליגנד ומעביר את האותות דרך הטירוזין קינאז בתוך התא אל הגרעין. החלבון מיוצר על ידי גן RET שנמצא על כרומוזום 10. לחלבון תפקיד חשוב בהתפתחות מערכת העצבים בעובר, ואילו באדם מבוגר, ככל הידוע, אין לו תפקיד פעיל.
RET וסרטן הריאה
מוטציה ב־RET שבאה לידי ביטוי בסרטן ריאה היא מוטציית איחוי (fusion), כלומר גן שנוצר דרך חיבור של שני גנים שונים ומייצר חלבון לא תקין. ישנן תבניות שונות למוטציית איחוי RET שמייצרות חלבונים שונים, אך התוצאה בכולם היא הפעלה של הטירוזין קינאז בתוך התא, אשר מעביר אותות לתוך גרעין התא וגורם לחלוקה בלתי מבוקרת של התאים. פעמים רבות בהסתכלות היסטולוגית, רופא פתולוג יבחין בשונות של תאי הסרטן מהתמונה הקלאסית של סרטן ריאה, מה שיעורר את החשד לכך שמדובר ב־RET או במוטציה נדירה אחרת.
סרטן ריאה גרורתי עם מוטציה ב־RET מתאפיין לא אחת בגידול קטן בשלב מוקדם המשלב את מערכת הלימפה עם גרורות. לגידול זה ישנה גם נטייה לשלוח גרורות למוח.
מי נמצא בסיכון?
המוטציה מאובחנת בערך בכ־2% מהמטופלים עם סרטן ריאה והיא נפוצה יותר בגידולים מסוג אדנוקרצינומה. RET בסרטן ריאה שכיחה יותר בקרב לא מעשנים ובאנשים צעירים.
איזה טיפול קיים למטופלי סרטן ריאה עם מוטציה בגן RET?
כיוון שאבחון מוטציית RET יחסית חדש, יש נכון להיום שני טיפולים מעכבי טירוזין קינאז, אחת מהן נמצאת בסל התרופות והשנייה עוד לא נכנסה לסל. שתי התרופות יכולות לתת מענה לגרורות במוח שכן הן יכולות לחדור דרך מחסום המוח.
ישנו טיפול כימותרפי המאפשר גם הוא תגובה טובה בקרב מטופלים עם מוטציית RET ולעומת זאת, הטיפול האימונותרפי לרוב לא מספק יעילות טובה במוטציה מסוג זה.