לעתים נדירות, מטופלים עם סרטן ריאה מסוג תאים קטנים (SCLC), נדרשים לעבור ניתוח כחלק מהטיפול העיקרי, מכיוון שהסרטן מתגלה בדרך כלל כשהוא כבר מפושט.
יש מטופלים שאצלם הסרטן נמצא כגידול ריאה בודד, מבלי שהתפשט לבלוטות לימפה או לאיברים אחרים. במקרים כאלה, ניתוח עשוי להיות אפשרות טובה יחד עם כימותרפיה.
אם הרופא שלכם חושב שכדאי לטפל בסרטן הריאה שאובחן אצלכם בניתוח:
* יבוצעו בדיקות תפקוד ריאות מראש כדי לראות אם תישאר לכם מספיק רקמת ריאה בריאה לאחר הניתוח.
* יבוצעו עוד בדיקות להערכת תפקוד הלב ואיברים אחרים, בכדי להבטיח שהחולה בריא מספיק על מנת לעבור את הניתוח.
* תתבצע בדיקה שתבדוק האם הסרטן התפשט לבלוטות הלימפה שבין הריאות. בדיקה כזאת תתבצע לפני הניתוח באמצעות מדיאסטינוסקופיה או באמצעות חלק מהטכניקות האחרות המתוארות במאמר "כיצד מאבחנים סרטן ריאה?"
סוגי ניתוחי ריאות
ניתוחים שונים עשויים לשמש כטיפול בסרטן ריאה מסוג תאים קטנים.
בכל אחד מהניתוחים הללו, יסירו בלוטות לימפה סמוכות כדי לאתר התפשטות אפשרית של הסרטן.
ניתוחים אלה יבוצעו בהרדמה כללית (שבה החולה נמצא בשינה עמוקה) ובדרך כלל יעשו באמצעות חתך ניתוחי בין הצלעות בצד החזה או בגב בתהליך הנקרא פתיחת בית החזה (thoracotomy).
* כריתת ריאה (pneumonectomy): בניתוח כזה- הריאה מוּסרת בשלמותה. ייתכן וניתוח זה יהיה חיוני במידה והגידול נמצא קרוב לאזור מרכז בית החזה.
* כריתת אונה (lobectomy): הריאות מורכבות מ-5 אונות (3 אונות בצד ימין ו-2 אונות בצד שמאל).
בניתוח כזה, האונה בה נמצא הגידול מוסרת בשלמותה. אם הניתוח ניתן לביצוע, זהו הניתוח המועדף עבור סרטן ריאה מסוג SCLC.
* כריתה או הסרה חלקית (segmentectomy או wedge resection): בניתוח כזה רק חלק מהאונה יוסר. הבחירה בשיטה זו עלולה להיעשות כאשר תפקוד הריאה של המטופל אינו תקין מספיק בכדי לשאת את הסרת האונה השלמה.
* כריתת שרווּל (sleeve resection): הליך ניתוחי זה עשוי לשמש לטיפול בסוגים מסוימים של סרטן בדרכי הנשימה העיקריות של הריאות. אם תחשבו לרגע על דרכי הנשימה העיקריות כדומות לשרוול של חולצה, ועל הגידול ככתם הממוקם מספר סנטימטרים מעל פרק כף היד, אזי כריתת השרוול תהיה כמו גזירת השרוול מעל ומתחת לכתם (הגידול), ותפירת שני חלקי השרוול (שעתה התקצר) הגזורים בחזרה זה לזה.
מנתח עשוי לבחור בהליך זה במקום בכריתת ריאה על מנת לשמר יותר את התפקוד הריאתי.
סוג הניתוח עליו ימליץ הרופא שלכם, תלוי בגודל של הגידול, במיקום של הגידול ובמידת התפקוד הריאתי.
לעתים קרובות רופאים יעדיפו לבצע הליך ניתוחי נרחב יותר (לדוגמה, כריתת אונה במקום כריתה חלקית), במידה והריאות של החולה בריאות מספיק, מכיוון שהליך נרחב עשוי לספק הזדמנות טובה יותר לריפוי הסרטן.
לאחר הניתוח, כשהחולה יתעורר, הוא יבחין בצינור או בצינורות המבצבצים מהחזה שלו ומחוברים למיכל מיוחד שמטרתו ניקוז של אוויר ונוזלים עודפים. הצינורות יוסרו ברגע שניקוז הנוזלים ודליפת האוויר ישככו.
בדרך כלל, חולה אחרי ניתוח "יבלה" בין 5-7 ימים בבית החולים.
סיכונים אפשריים ותופעות לוואי של ניתוח ריאות
ניתוחי סרטן ריאה הינם הליכים משמעותיים אשר יכולים לגרום לתופעות לוואי חמורות, וזו הסיבה שניתוחים כאלה לא מתאימים עבור כל החולים. בעוד כל ניתוח טומן בחובו סיכונים מסוימים, ניתוחי סרטן ריאה תלויים במידה מסוימת בהיקף הניתוח ובבריאותו הכללית של האדם.
סיבוכים אפשריים שיכולים לקרות במהלך הניתוח ומיד לאחריו יכולים לכלול תגובה לחומר ההרדמה, דימום יתר, קרישי דם ברגלים או בריאות, זיהום של הפצעים ודלקת ריאות.
לעיתים נדירות, יהיו חולים שלא ישרדו את הניתוח.
ההחלמה מניתוחי סרטן ריאה בדרך כלל אורכת שבועות עד חודשים. אם הניתוח נעשה באמצעות פתיחת חזה (Thoracotomy), יש לזכור שהמנתח הפריד בין הצלעות כדי להגיע אל הריאות, כך שהאזור הקרוב לחתך יכאב זמן מה לאחר הניתוח. יש לקחת בחשבון שאחרי ניתוח כזה, המטופל יהיה מוגבל בפעולותיו למשך חודש או חודשיים, לכל הפחות.
אם הריאות של המטופל נמצאות במצב טוב (מלבד הסרטן), הוא יוכל בדרך כלל לחזור לפעילות לאחר זמן מה, אם אונה שלמה (או ריאה שלמה) הוסרה.
אם המטופל סובל מעוד מחלות ריאה שאינן סרטניות כמו נַפַּחַת (אמפיזמה) או דלקת סימפונות כרונית (הנפוצות בקרב מעשנים כבדים), הוא עלול להרגיש קוצר נשימה בעת פעילות גופנית לאחר הניתוח.
תורגם מ-"American Cancer Society” (אגודת הסרטן האמריקאית)
סקירה רפואית אחרונה: 1.10.2019
עדכון אחרון: 1.10.2019
English Source Link: https://www.cancer.org/cancer/lung-cancer/treating-small-cell/surgery.html