חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
אסטרטגיה טיפולית: ריפוי או הארכת חיים

אסטרטגיה טיפולית: ריפוי או הארכת חיים

ד"ר מיריאנה וולנר

בשנים האחרונות, הטיפולים המוצעים עבור חולים בסרטן ריאה השתפרו באופן משמעותי. הפרוטוקולים האחידים השתנו והוחלפו בטיפולים מותאמים אישית. בזכות מחקרים רבים שפורסמו בשנים האחרונות, הטיפולים התרופתיים הוכיחו שיפור משמעותי בעיכוב המחלה ובהישרדות של החולים באופן חסר תקדים. צריך לזכור שסרטן ריאה היא לא מחלה אחת וגם אסטרטגיית הטיפול בחולים היא שונה ומותאמת למאפיינים האישיים של כל מטופל כמו שלב המחלה, דרגת ההתפשטות שלה והמאפיינים הגנומיים של הגידול.

בסרטן ריאה יש מספר שלבים וכאמור לכל שלב יש אסטרטגיית טיפול שונה: שלב 1 (Stage 1) הוא השלב המוקדם והממוקד ביותר בו ניתן לראות ביטוי של המחלה. בשלב זה הגידול לא יצא מאיבר המקור (ריאה) וברוב המקרים הוא גם ניתן להסרה במסגרת הליך כירורגי. שלב 2 (Stage 2) מוגדר כשמוצאים מעורבות של קשרי לימפה בנוסף לגידול בריאה. זהו שלב מורכב משום שמערכת הלימפה מקושרת לכל חלקי הגוף ומשם קל יותר למחלה להתפשט לאיברים נוספים. שלב 3 (Stage 3) הוא השלב בו נצפה גוש ממאיר משמעותי בריאה ו/או בנוסף יש מעורבות בקשרי לימפה מרכזיים שנמצאים רחוק יותר ממיקומו של הגידול המקורי. שלב 4 (Stage 4) הוא השלב האחרון והמורכב ביותר לטיפול ובו המחלה נחשבת ל"גרורתית" ולמעשה היא התפשטה למספר איברים נוספים או לקשרי הלימפה המרוחקים מאוד.

כשני שליש מהחולים מאובחנים עם סרטן ריאה כשמחלתם נמצאת ב"שלב מתקדם". ההגדרה של "שלב מתקדם" לאו דווקא מתייחסת רק למצב בו יש גרורות מפושטות בגוף, אלא גם במקרים של מחלה מקומית או מפושטת עם עירוב של קשרי לימפה. כשהמחלה נמצאת בשלב מתקדם עלול להופיע שיעול שהוא התסמין העיקרי והנפוץ ביותר. בנוסף עלולים להופיע סימפטומים נוספים כמו ליחה דמית וקוצר נשימה (תלוי במיקום המחלה). מנגד, קיים קושי לאבחן סרטן ריאה בשלב מוקדם משום שבשלבים אלו כמעט ולא מופיעים תסמינים. בריאות אין קולטני כאב ולכן הסימפטומים מופיעים רק כשהמחלה מתפשטת ומערבת אזורים ואיברים נוספים בהם ישנם קולטני כאב.

מרבית המקרים בהם מתגלה סרטן ריאה בשלב מוקדם הם אקראיים. למשל במקרה בו אדם נפצע בתאונת דרכים או סבל מחבלה, ובבית החולים ביצע צילום רנטגן, וכך התגלתה מחלתו באופן מקרי לחלוטין. בניגוד לסרטן שד שמרבית מקרי התחלואה מתגלים בשלב מוקדם, בסרטן ריאה, למרבה הצער, רוב החולים מאובחנים בשלב מתקדם. יחד עם זאת, בשנים האחרונות פותחה בדיקה המסייעת לאתר את המחלה בשלב מוקדם עבור אוכלוסיית המעשנים באמצעות סי-טי נמוך עוצמה שמבצעים כבדיקת סקר פעם בשנה.  עם זאת, אין עדין בדיקת סקר לאיתור מוקדם עבור אנשים שלא מעשנים.

בשלבים המוקדמים של סרטן ריאה, האסטרטגיה הטיפולית היא קודם כל לרפא את החולה. כרופאים המטרה שלנו היא להביא להחלמה של המטופל ולמנוע את ההישנות של המחלה בעתיד. ככל שהחולה מאובחן בשלב מתקדם יותר, כך הסיכויים לריפוי והחלמה פוחתים והמטרה שלנו היא לעכב את מחלתו ולהאריך את חייו ככל שניתן.

לצערנו כמו במחלות סרטן רבות, בסרטן הריאה הסיכוי לחזרת המחלה הוא יחסית גבוה – גם לאחר ניתוח להסרת הגידול. הסיכויים גבוהים אפילו אם המחלה התגלתה בשלב מוקדם והגידול הוסר בהצלחה בפעולה כירורגית. על פי הסטטיסטיקה, הסיכוי לחזרת המחלה בשלב B1 מוערך בכ-46%, הסיכוי לחזרת המחלה בשלב 2 מוערך בכ-62% ובשלב 3 בכ-76%. כשיש הישנות של המחלה היא מופיעה בצורה מתקדמת וגרורתית ולכן גם הסיכוי לריפוי הולך ופוחת.

בשנים האחרונות, פותחו טיפולים תרופתיים עבור חולים גם בשלבים מוקדמים. טיפולים אלו אינם באים להחליף את הניתוח להסרת הגידול  אלא הם תוספת טיפולית שנועדה להקטין את הסיכוי להישנות של המחלה בעתיד. למעשה, בזכות טיפולים מסוימים וטכנולוגיות חדשות ניתן לא רק לטפל בחולה סרטן ריאה שאותר בשלב מוקדם אלא גם לנסות ולמנוע את חזרת המחלה שלו בעתיד.

בזכות התקדמות המדע והטכנולוגיה, הסטטיסטיקה העגומה של הישרדות החולים עם סרטן הריאה הולכת ומשתפרת וזו סיבה אמיתית לאופטימיות. יש גם שיפור בשיעורי ההישרדות ותוחלת החיים של חולים שמאותרים בשלבים מתקדמים בזכות טיפולים ותרופות חדשות. אומנם האסטרטגיה הטיפולית בשלב 4 היא הארכת חיים ולא ריפוי, אך אנו מצליחים יותר ויותר למנוע את חזרת המחלה ולשפר את תוצאות הטיפול והתגובה אליו. הסטנדרט הטיפולי השתנה והמחקרים העדכניים הוכיחו שיש יתרון לצעדים הללו.

למרות ההתקדמות במחקר ובפיתוח הטיפולים התרופתיים שנועדו למנוע את הישנות המחלה, חשוב להיות במעקב גם בתום הטיפולים. המעקב כולל בדיקות דימות, צילומי רנטגן, סי-טי ופט סי-טי על מנת לוודא שלא מופיעים מוקדי מחלה חדשים. חשוב גם להציף בפני הרופא המטפל את התלונות השונות שעולות אצל המטופל משום שבמקרים רבים החולה יודע לכוון את הרופא באופן ובצורה המדויקים ביותר.

הכותבת הינה מנהלת השירות לגידולי ריאה, האגף האונקולוגי בקריה הרפואית רמב"ם

גלילה לראש העמוד

רגע לפני שאתם הולכים, נשמח שתעגלו לנו :)

העמותה הישראלית לסרטן ריאה פועלת לסייע לחולי סרטן הריאה ולמשפחותיהם. אנו מזמינים אתכם להצטרף אלינו במאבק זה ולתרום לעמותה באמצעות "עיגול לטובה".
כל עיגול קטן, עושה הבדל גדול. בואו נעזור יחד להעניק תקווה ותמיכה לאלו הזקוקים להם.

דילוג לתוכן