סרטן הריאה- שלב אחר שלב

סרטן הריאה- שלב אחר שלב

מאת: ד"ר מור מושקוביץ, רופאה בכירה בשרות לגידולי ריאה במכון האונקולוגי ברמב"ם

הטיפול בסרטן הריאה מרובה בפריצות דרך טיפוליות בעשור האחרון שמשנות את מציאות החולים. אבחון מדויק של המחלה והתאמת טיפולים חדשניים בהתייחס לשלב המחלה של כל חולה הוא מפתח בשיפור תוחלת חיי המטופלים.

כחלק מתהליך האבחון וכן בשלב קבלת ההחלטות הטיפוליות יש לסווג ולקבוע את שלב המחלה אצל כל חולה. בסרטן ריאה, כמו במחלות ממאירות נוספות, נהוג לחלק את שלבי המחלה ל-4 שלבים המייצגים היכן המחלה ממוקמת והאם היא התפשטה ומשפיעה על איברים נוספים בגוף. טיפולים והליכים רפואיים שונים נמצאו במחקרים קליניים כיעילים ונכונים יותר כאשר הם ניתנים או מבוצעים בשלבי מחלה שונים, כמובן בהתאם למאפיינים נוספים של החולה והגידול. שלב המחלה יכול להיות מוגדר אצל כל חולה יותר מפעם אחת. בפעם הראשונה, הדבר נעשה בשלב אבחון המחלה הראשוני באמצעות בדיקות הדמיה וממצאי הביופסיה שהחולה עבר ובטרם התקבלה החלטה על הטיפול הראשון עבורו. במהלך המחלה, אצל חלק מהחולים, שלב המחלה עשוי להשתנות במידה והמחלה התפשטה ומחייבת הערכה מחדש על-ידי הרופא.

אלו הם שלבי המחלה ואפשרויות הטיפול:

שלב 1 – שלב בו המחלה התגלתה בשלב מוקדם כגוש בודד בריאה, שגודלו עד 4 ס"מ. כמו כן אבחנה בשלב 1 מתקיימת במידה שתאי הגידול לא הגיעו לקשריות (בלוטות) הלימפה הסמוכות לגידול, או מעבר להן. בשלב זה הטיפול המועדף הוא ניתוח שבמסגרתו מסירים את אונת הריאה או חלק ממנה בהתאם לגודל הממצא הממאיר. כמו כן, תילקח דגימה של קשריות הלימפה הסמוכות לאזור בו ממוקם הגידול, וכך ניתן לוודא שהמחלה לא הגיעה אליהם. במידה ואין אפשרות לנתח את המטופל קיימת אפשרות לבצע טיפול ממוקד בקרינה. מספר קטן של טיפולי קרינה ממוקדים משיגים יעילות כמעט זהה לזו של ניתוח.

שלב 2 – ניתוח הוא הטיפול המועדף גם בשלב מחלה זה אשר בשונה משלב 1 מתאפיין בגידול הממוקם באזור המאפשר ניתוח וגודלו עולה על 4 ס"מ או לחילופין בגידול בכל גודל אשר מערב גם את בלוטות הלימפה בנמצאות בשער הריאה בה ממוקם הגוש. במצב זה מבוצע ניתוח להסרת הגוש והבלוטות הנגועות ובנוסף, מומלץ לבצע לאחר הניתוח גם טיפולי כימותרפיה על מנת לוודא שגם תאי סרטן מיקרוסקופיים יושמדו והסיכון להישנות המחלה בעתיד יפחת. מלבד טיפולי כימותרפיה נמצאים בשלבי מחקר גם אפשרויות טיפול נוספות ונבדקת היעילות במתן תרופות חדשניות יותר גם בשלב מחלה זה.

שלב 3– שלב זה הוא שלב בו מאובחנים כשליש מהחולים עם סרטן ריאה מסוג תאים שאינם קטנים (NSCLC). שלב 3 מתייחס לקבוצות חולים הטרוגניות בעלי מאפיינים מגוונים. אצל חולים אלו המחלה מתאפיינת בגידול גדול או גידול שנמצא במיקום שאינו מאפשר ניתוח – למשל, גידול שממוקם בסמוך לקנה הנשימה, כלי דם ראשיים, חוליות או בסמיכות ללב. חולים נוספים שיסווגו בשלב 3 הם אלו אשר מאובחנים עם גידול – בכל גודל או מיקום – אשר מערב גם את קשריות הלימפה הנמצאות במיצר (מדיאסטינום). זהו אזור בעייתי לניתוח ובו נמצא הלב, הושט, קנה הנשימה וכלי דם ראשיים. הגישה לאזור זה מוגבלת וגם אם ניתן להסיר ממנו חלק מהקשריות עדיין קיים סיכון שיוותרו שם תאים ממאירים.
שלב 3 של סרטן הריאה נחשב לשלב מורכב לטיפול ומסווג לתתי קבוצות להם קיימות מספר אפשרויות טיפוליות. מרבית החולים אינם נתיחים וההחלטה על מסלול הטיפול הנכון משתנה מחולה לחולה לפי מצבו הקליני ומאפייני מחלתו. כדי לקבל החלטה טיפולית בשלב מורכב זה מתבצעת התייעצות הכוללת אנשי מקצוע מתחומים רבים של המחלה ביניהם גם כירורג חזה, מומחה קרינה, רופא ריאות, רופא הדמייה וכמובן האונקולוג המטפל. שלב זה על אף מורכבותו נחשב עדיין לשלב שהטיפול בו מכוון בראש ובראשונה למטרת ריפוי ועל כן נדרש דיון מקיף של צוות רב תחומי שמתווה ביחד את המסלול הטיפולי המתאים לכל מקרה ספציפי.
בחלק מועט מהמקרים ניתן לנתח את המטופל או לטפל באמצעות כימותרפיה, הקרנות וטיפול אימונותרפי. אימונותרפיה היא גישה חדשנית ותוספת משמעותית לארסנל הטיפולים בסרטן ריאה, גם בשלב 3 של המחלה, עת שקיים חלון הזדמנויות לפעול מתוך כוונת ריפוי ולא רק להאריך חיים. גישת הטיפול האימונותרפי מתבססת על היכולת לעורר את מערכת החיסון לזהות את תאי הסרטן בגוף ולתקוף אותם. לאחר שאימונותרפיה הוכיחה יעילות אצל קבוצות חולים מסוימות בשלב מחלה מפושטת (שלב 4), היא הוכחה גם כיעילה לחולים בשלב 3 שמחלתם אינה ניתנת לטיפול בניתוח והפכה למענה טיפולי חדש לאחר שנים רבות בהם לא הייתה קיימת אפשרות טיפול חדשה בשלב מחלה זה.

שלב 4 – מרבית החולים בסרטן הריאה מאובחנים בשלב זה בו המחלה הספיקה להתפשט ברחבי הריאות או לקשריות לימפה מרוחקות, מחוץ לבית החזה או לאיברים אחרים בגוף. שלב זה אינו מאפשר לנתח ולהסיר את הגידול והמטרה המרכזית בטיפול היא הארכת חיים ושיפור איכות החיים של החולה. בשלב 4 קיימות אפשרויות טיפול מגוונות של טיפולי כימותרפיה, אימונותרפיה, הקרנות וכן טיפולים מכווני מטרה בהתאם לשינויים גנומיים שמאותרים בגידול. בשלב זה קיימת המלצה לבצע בדיקות גנומיות המתבצעות על רקמת הגידול או בתצורת בדיקת דם (ביופסיה נוזלית). בבדיקות אלו בוחנים גנים מסוימים בגידול, הידועים כמעורבים בסרטן הריאה ובמידה ומאותר בהם פגם (מוטציה) אשר קיים לו טיפול מוכח ניתן לטפל בחולה באמצעותו. מוטציות מוכרות בסרטן הריאה כוללות בין היתר פגמים בגנים EGFR, ALK,BRAF ,ROS1 – והטיפול המועדף במקרה זה הוא על-ידי טיפול המיועד לעכב את החלבון הפגום שנוצר כתוצאה מאותה מוטציה, דבר אשר מגדיל את הסיכוי לבלום את התקדמות המחלה.

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן