קשרית ריאתית היא אזור לא תקין שמוצאים לעיתים במהלך סריקת CT של החזה. סריקות כאלה מתבצעות מכל מיני סיבות, למשל כחלק מבדיקת סקר לגילוי מוקדם של סרטן הריאה, או כדי לבדוק את הריאות כשמופיעים תסמינים. רוב קשריות הריאה שמוצאים בסריקות CT אינן סרטן. כנראה שהן תוצאה של זיהום ישן, רקמת צלקת או מסיבות אחרות, אך יש לבצע בדיקות בכדי לוודא שהקשרית איננה סרטן.
במידה ויש לך קשרית ריאתית
לרוב השלב הבא יהיה לבצע בדיקת CT חוזרת כדי לבדוק אם הקשרית גדלה עם הזמן.
הזמן שיעבור בין הסריקות עשוי לנוע בין כמה חודשים לשנה, תלוי מה הרופא חושב והאם לדעתו יש סיכוי שהקשרית היא סרטנית. חוות הדעת של הרופא מתבססת על הגודל, הצורה והמיקום של הקשרית, כמו גם האם הקשרית נראית מוצקה או מלאה בנוזל. אם בסריקה חוזרת רואים שהקשרית גדלה, ייתכן שהרופא ירצה לבצע בדיקת הדמיה נוספת שנקראת סריקת טומוגרפיה של פליטת פוזיטרון= PET CT שלעתים קרובות תוכל לעזור באבחון האם מדובר בסרטן או לא. אם סריקות מאוחרות יותר יראו שהקשרית גדלה, או שיש לה מאפיינים מדאיגים אחרים, הרופא המטפל ישלח אותך לביופסיה- לקיחת דגימה מהקשרית בשביל לבדוק נוכחות של תאים סרטניים. ביופסיה ניתן לעשות בדרכים שונות:
* הרופא עשוי להעביר צינור ארוך ודק (המכונה ברונכוסקופ) במורד הגרון שלך, דרך דרכי הנשימה, אל הריאה, בכדי להגיע אל הקשרית. בקצה הברונכוסקופ יש פינצטה קטנה בעזרתה אפשר לקחת דגימה של הקשרית.
* אם הקשרית נמצאת בחלק החיצוני של הריאה- הרופא עשוי להעביר מחט דקה וחלולה דרך העור, בדופן החזה (בהנחיית סריקת ה-CT) לתוך הקשרית בכדי לקחת דגימה.
* אם קיים סיכוי גבוה שהקשרית היא סרטן, או אם אין גישה אל הקשרית בעזרת מחט או ברונכוסקופ, יתכן ויהיה צורך בניתוח להסרת הקשרית, יחד עם חלק מהרקמות סביבה. לעיתים יתכן ויוסרו גם חלקים גדולים של הריאה.
לאחר הביופסיה
לאחר ביצוע הביופסיה, דגימת הרקמות תיבדק במעבדה על ידי רופא הנקרא פתולוג. הפתולוג יחפש בביופסיה סימנים לסרטן, זיהום, לרקמת צלקתית ולבעיות ריאה אחרות. אם יימצא סרטן, יבוצעו בדיקות מיוחדות בכדי לגלות באיזה סוג של סרטן מדובר. אם יימצא משהו אחר ולא סרטן, השלב הבא יהיה תלוי באבחון, יש קשריות שדורשות ביצוע של בדיקת CT חוזרת כל 6-12 חודשים במשך כמה שנים, כדי לוודא שהן לא משתנות. אם הביופסיה של קשרית הריאה מצביעה על זיהום, ייתכן ותישלח למומחה שנקרא רופא למחלות זיהומיות, לבדיקות נוספות. הרופא המטפל יחליט על השלב הבא, בהתאם לתוצאות הביופסיה.
תורגם מ-"American Cancer Society” (אגודת הסרטן האמריקאית)
סקירה רפואית אחרונה: 1.10.2019
עדכון אחרון: 1.10.2019
English Source Link: https://www.cancer.org/cancer/lung-cancer/detection-diagnosis-staging/lung-nodules.html