בדיקת האבחון המוקדם שיכולה להציל מעשנים
פרופ' דורית שחם, מנהלת יחידת CT ודימות בית החזה במערך הדימות במרכז הרפואי הדסה
סרטן הריאה הוא מחלה מורכבת מאוד, שלרוב מאובחנת בשלבים מאוחרים. למרבה הצער כשהמחלה מתגלה בשלב מתקדם וגרורתי, הסיכוי לרפא אותה נמוך. לכן, למרות התקדמות משמעותית בתחום הטיפולים בתחום האונקולוגיה, סרטן הריאה הוא עדיין אחד הגורמים העיקריים למוות ממחלות ממאירות במדינות המערביות. על פי רשם הסרטן במשרד הבריאות, בכל שנה מתים כ-1,900 ישראלים מסרטן הריאה.
פרופ' דורית שחם, מנהלת יחידת CT ודימות בית החזה במערך הדימות במרכז הרפואי הדסה, מסבירה כי בריאות עצמן אין חיישני כאב, ולכן בשלבים הראשונים של סרטן הריאה החולה לא חש בתסמינים ולא חושד שהוא חולה. "מדובר במחלה קשה, וכשהיא מאובחנת בשלב מתקדם, לרוב, אין לה ריפוי", אמרה פרופ' שחם, "לעומת זאת, במקרים שבהם האבחון מבוצע בשלב מוקדם ניתן לטפל באמצעות ניתוח, לעתים בשילוב טיפול תרופתי משלים, וכך סיכויי ההחלמה גדלים באופן משמעותי".
אחד מגורמי הסיכון העיקריים לסרטן הריאה הוא עישון – כ85 אחוזים ממקרי התחלואה במחלה זו מיוחסים לעישון. לכן, כבר שנים רבות שמומחים ברחבי העולם חוקרים את האפשרות לבצע בדיקת סקר שתביא לגילוי מוקדם של המחלה עבור אוכלוסיית המעשנים. והיום, למרבה המזל, האפשרות הזו זמינה גם כפיילוט בישראל.
קוראים תיג"ר
כדי לצמצם את מספר המקרים שבהם סרטן הריאה מתגלה בשלב מתקדם – שלב בו הסיכוי לריפוי נמוך בהשוואה לגילוי בשלב מוקדם, ולאחר שנים רבות של עבודה של העמותה הישראלית לסרטן הריאה מול הרשויות השונות, במשרד הבריאות מפעילים בשנים האחרונות פיילוט לבדיקת סקר לאבחון מוקדם של המחלה.
התוכנית, שנקראת תיג"ר (תוכנית יישומית לגילוי מוקדם של סרטן ריאות), מאפשרת אבחון מוקדם באמצעות בדיקת CT במינון נמוך. בדיקת הסקר כחלק מהפיילוט זמינה בשלב הזה לנבדקים במרפאות הפיילוט. במסגרת הפיילוט, הבדיקה מוצעת ללא עלות לאוכלוסיות בסיכון, לאחר הפנייה מרופא המשפחה. כמו כן ניתן לבצע את הבדיקה באופן פרטי בתשלום בחלק מהמרכזים הרפואיים. בכל מקרה מומלץ להתייעץ עם רופא המשפחה. הבדיקה קלה ופשוטה, נמשכת שניות בודדות, ואינה דורשת הכנה מוקדמת או הזרקה של חומר ניגוד.
אם לא מתגלים ממצאים חשודים בבדיקת ה-CT הנבדק יזומן לבדיקה נוספת כעבור שנה על מנת לראות אם יש שינוי. אם התגלו ממצאים חשודים, הנבדק מופנה להמשך בירור ע"י בדיקת CT חוזרת במועד מוקדם יותר או אצל רופא ריאות.
אוכלוסיית היעד של הפיילוט היא 10,000 מעשנים או מעשנים לשעבר שהפסיקו לעשן ב-15 השנים האחרונות, בני 50 עד 79, עם היסטוריה של 20 "שנות קופסה". המונח "שנת קופסה" הוא מדד לאינטנסיביות העישון, והוא מחושב כמספר החפיסות שאדם מעשן ליום כפול מספר השנים שהוא מעשן. למשל אדם שמעשן חצי קופסה ביום במשך עשר שנים יוגדר כבעל "חמש שנות קופסה" ואדם שמעשן עשר שנים שתי קופסאות בכל יום יוגדר כבעל "עשרים שנות קופסה"
תוצאות בשטח
לפי מחקר של הצוות הבינלאומי של תוכנית הפעולה לאבחון סרטן ריאה מוקדם, בדיקות הסקר מאפשרת אבחון מוקדם של עד 80 אחוזים ממקרי סרטן הריאה, לעומת אבחון מוקדם של 15 אחוזים מהחולים בלבד שמאובחנים בשלב מוקדם ללא הבדיקה.
בישראל, הפיילוט החל לפעול בשנת 2021 ואמור להסתיים בשבועות הקרובים. עד כה נבדקו כ-5,000 נבדקים ורובם עברו בדיקה שנתית אחת. במסגרת התוכנית זוהו מקרים כחשודים לסרטן הריאה, ומספר מטופלים אובחנו כחולים בשלב מוקדם. הנתונים המלאים ושיעורי ההצלחה של הפיילוט נמצאים בשלב סיכום. בעמותה הישראלית לסרטן הריאה ובצוות המייעץ של התוכנית מלאים אופטימיות. בדיקת הסקר הוגשה שוב לסל הבריאות 2025 על ידי מנהלת תוכנית תיג"ר וועדת הסל תבחן את המשמעות של הכללתו במסגרת סל הבריאות הממלכתי.
"עד כה הנתונים מהעולם מבוססים בעיקר על אנשים ממעמד סוציו־אקונומי גבוה שנוטים יותר להיענות לבדיקות הסקר", הסבירה פרופ' שחם, "בעוד שעישון וסרטן הריאה שכיחים יותר דווקא בקרב השכבות החלשות ולקבוצות ממעמד סוציו-אקונומי נמוך. הפיילוט שלנו ייחודי בכך שמשתתפים בו ישראלים משכבות שונות באוכלוסייה: יהודים, ערבים וחרדים, תושבי ערים ויישובים כפריים".
אם אתם או קרובי משפחתכם מעשנים או מעשנים לשעבר בגילי 50 עד 79 עם היסטוריה של עשרים שנות קופסה, פנו לרופא המשפחה שלכם כדי לקבל מידע נוסף על הבדיקה שיכולה להביא לגילוי מוקדם, בדקו אם אתם יכולים להשתתף במסגרת הפיילוט או לבצע בדיקת סקר לסרטן הריאה במסגרת אחרת, שיכולה להציל את חייכם.