חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
הקשר בין זיהום אוויר סביבתי לסרטן הריאה

הקשר בין זיהום אוויר סביבתי לסרטן הריאה

ד"ר אילית טורג'מן – אונקולוגית בכירה וחוקרת בתחום גידולי ריאה ובית חזה, במרכז הרפואי לין ובית החולים כרמל בחיפה.

סרטן הריאה הוא אחד גורמים העיקריים לתמותה ממחלות ממאירות בישראל. בכל שנה מתים כ-1,900 ישראלים מסרטן הריאה, כאשר עישון הוא גורם הסיכון המשמעותי ביותר לתחלואה. לפחות 80 אחוזים ממקרי היארעות של סרטן הריאה הם כתוצאה מעישון, ומספר זה עלול להיות אף גבוה יותר בסרטן הריאה מסוג תאים קטנים (SCLC).

למרות העובדה שעישון מקושר מאוד עם המחלה, ישנם גורמי סיכון נוספים שחשוב להכיר. "לצד מהפך חיובי באבחון ובטיפול בסרטן הריאה, קיימת מגמה מדאיגה של הופעת סרטן הריאה באוכלוסיות שלא נחשבו עד היום אופייניות, כמו למשל נשים ואנשים שלא עישנו מעולם, ובמקביל הופעת המחלה בגילאים צעירים יותר", מסבירה ד"ר אילית טורג'מן – אונקולוגית בכירה וחוקרת בתחום גידולי ריאה ובית חזה, במרכז הרפואי לין ובית החולים כרמל בחיפה. "עישון ממסך על גורמים מסרטנים נוספים, בלתי נראים, שנמצאים בסביבה היום יומית שלנו".

זה באוויר שלנו

"זיהום אוויר הוא גורם מסרטן ידוע וודאי בבני אדם, וגורם לתחלואה רבה ולתמותה מסרטן הריאה", הסבירה ד"ר טורג'מן שחברה בוועדת ההיגוי של הקבוצה הבינלאומית Oncology Advocates United for Climate and Health, שמטרתה לקדם מודעות, מדיניות ופעילות עבור נושאים סביבתיים והשפעתם על מחלת הסרטן. זיהום אוויר משפיע ישירות על הבריאות שלנו, והוא קשור להתפתחות של מחלות לב, מחלות ריאה ומערכת העצבים, וכן לסוגי סרטן שונים.

זיהום אוויר הוא הגורם השני בשכיחותו לסרטן הריאה אחרי עישון, והוא מקושר לכ-14 אחוזים ממקרי התמותה מסרטן הריאה. למעשה, זיהום אוויר גורם למאות אלפי מקרי מוות מסרטן ריאות מדי שנה ברחבי העולם, ובהם נכללים גם אנשים שלא עישנו מעולם.

"זיהום אוויר מסוכן יכול להיגרם מהתעשייה, מעומס תחבורתי, מאירועי טבע ומשינויי אקלים. לנו אין שליטה על האוויר שאנו נושמים", הסבירה ד"ר טורג'מן, "גם חשיפה תעסוקתית ממושכת לאסבסט, לכימיקלים, למתכות שונות ולבישול על ידי פחמים עלולה להוביל להתפתחות סרטן הריאה. גז רדון הוא גורם משמעותי נוסף, שריכוזים גבוהים ממנו, בעיקר באזורים הרריים, מצטברים בבתי מגורים ובחללים לא מאווררים".

המחקרים לא משאירים מקום לספק

מחקרים פורצי דרך שפורסמו בשנים האחרונות חושפים את החותם הביולוגי של גידולים שנגרמים ממסרטנים סביבתיים, ובראשם זיהום אוויר. "במשך שנים ידענו ממחקרים אפידמיולוגיים שיש קשר משמעותי בין חשיפה לזיהום אוויר, ובפרט חומר חלקיקי בקוטר 2.5 מיקרומטר ומטה (PM<2.5) לסרטן הריאה", הוסיפה ד"ר טורג'מן, "כיום, אנחנו גם מבינים יותר איזה סוג של סרטן נגרם, מה הוא המנגנון הביולוגי שלו, וכמובן מה הטיפול האופטימלי".

מחקר שפורסם בכתב עת Nature בהובלת פרופ' צ'ארלס סוונטון מאנגליה, חשף קשר בין חומר חלקיקי לבין סרטן ריאה מסוג EGFR – תת סוג שקיים בכ-15 אחוזים מהחולים בסרטן הריאה, ובעיקר בקרב אנשים שלא עישנו, נשים, וקבוצות אתניות מסוימות כמו אסייתיים. המחקר שפך אור על מנגנון התפתחות המחלה, שמקורו במצב דלקתי המעורר מוטציות קיימות בדנ"א. "מעבר לאופק טיפולי לחולים, מידע זה פותח אפשרויות חדשות למניעה ולגילוי מוקדם של סרטן הריאה", הסבירה ד"ר טורג'מן.

חוקרים בודקים עוד ועוד משתנים לגבי הקשר המדאיג בין האוויר שאנחנו נושמים לבין סרטן הריאה. כך למשל, מחקר שהובילה ד"ר טורג'מן בשנים האחרונות והוצג בכנס האירופאי השנתי לסרטן הריאה, מצא שוני בדפוסי מחלה לפי אזורים גאוגרפיים בארץ, בנוסף למאפייני מטופלים כמו גיל, מין, רקע אתני, היסטורית עישון ומצב סוציואקונומי.

"המחקר הראה כי אחוז גידולי ריאה מסוג EGFR גבוה באופן מובהק בירושלים (שידועה בחומר חלקיקי גבוה) ביחס לשאר אזורי הארץ. כעת אנו ממשיכים במחקר לאיתור קשר אפשרי בין מזהמים סביבתיים וסוגי סרטן הריאה ובכך למפות את התמונה הייחודית בישראל, בהווה ובעתיד". אמרה ד"ר טורג'מן.

מתמודדים עם סרטן ריאה רגישים לזיהום אוויר

זיהום אוויר מסכן את כולנו, והוא מסכן גם את אלו שחלו בסרטן הריאה ומתמודדים עם המחלה. "המטופלים שלנו יותר פגיעים לנזקים של שינויי אקלים וזיהום אוויר", מסבירה ד"ר טורג'מן, "חום קיצוני ואסונות טבע עלולים לפגוע ברצף הטיפולי ומקשים על התאוששות מטיפולים אונקולוגים שונים. הם גם מעלים את הסיכון לזיהומים וסיבוכים שונים".

לדברי ד"ר טורג'מן חשוב לשפר את יכולת ההתמודדות והחוסן של מערכת הבריאות בניטור ובשמירה על בריאות המטופלים מרחוק, לייצר תמיכה קהילתית, להכשיר צוותים ולבנות תוכנית עבודה מותאמת.

כיצד ניתן להפחית את החשיפה למזהמים נפוצים?

"הסיכון לחלות בסרטן הריאה מושפע ממכלול החשיפות הסביבתיות, יחד עם הנתונים האישיים ואפילו התורשתיים של כל אחד ואחת מאיתנו", הסבירה ד"ר טורג'מן, "לאורח חיים, לתזונה ולפעילות גופנית יש אפקט מגן", היא מרגיעה. לאנשים בסיכון, ממליצה ד"ר טורג'מן להתעדכן בנתוני זיהום אוויר בזמן אמת, ולפי צורך לנקוט אמצעי זהירות כמו שימוש במסכות כדי להפחית חשיפה למזהמים מסוכנים.

כיום, למרבה הצער, רוב אוכלוסיית העולם חשופה לאוויר לא נקי, מעל לסף המלצת ה־ WHO  (ארגון הבריאות העולמי), ובמיוחד במדינות מתפתחות שבהם אנרגיה ירוקה פחות מפותחת ונעשה בהן שימוש נרחב בדלקים מאובנים.

"גם בישראל המצב אינו טוב, ורמות זיהום אוויר בכל אזורי הארץ הן מעל להמלצות הבינלאומיות ומעל הממוצע של מדינות מפותחות בעולם", אמרה ד"ר טורג'מן, "דוח של ה־OECD שבחן את הביצועים הסביבתיים של ישראל בעשור האחרון העלה מסקנות מדאיגות – ישראל אינה על המסלול להשגת יעדי האקלים".

"מעבר למאמץ האישי לשמירה על בריאות הגוף", מסבירה ד"ר טורג'מן, "חובתנו כחברה היא להכיר בגורמי הסיכון הבלתי נראים, לייצר מודעות והסברה, ולהשפיע על מקבלי ההחלטות, כצעד ראשון בגילוי מוקדם ובמניעה של סרטן הריאה. דווקא בימים אלו, כשהביטחון והחוסן הלאומי בראש מעיננו, חשוב לזכור גם את הביטחון הסביבתי ולהבטיח עתיד בטוח ובריא לנו ולילדים שלנו".

גלילה לראש העמוד

רגע לפני שאתם הולכים, נשמח שתעגלו לנו :)

העמותה הישראלית לסרטן ריאה פועלת לסייע לחולי סרטן הריאה ולמשפחותיהם. אנו מזמינים אתכם להצטרף אלינו במאבק זה ולתרום לעמותה באמצעות "עיגול לטובה".
כל עיגול קטן, עושה הבדל גדול. בואו נעזור יחד להעניק תקווה ותמיכה לאלו הזקוקים להם.

דילוג לתוכן