חליתי בסרטן הריאה. האם יש סיבה להפסיק לעשן?
ד"ר כרמל פינק, מומחית באונקולוגיה ומרכזת את תחום גידולי בית החזה במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא)
עישון הוא גורם הסיכון המשמעותי ביותר לתחלואה בסרטן הריאה וכ-80% מהחולים הם מעשנים או מעשנים לשעבר. כדי להפחית את הסיכון לתחלואה מומלץ לא להתחיל לעשן כלל או לכל הפחות להפסיק מוקדם ככל הניתן. אבל האם יש תועלת בהפסקת עישון לאחר אבחון בסרטן ריאה? האם גמילה עשויה לשפר את יעילות הטיפולים? ועד כמה שינוי ההרגל הזה יכול להפחית את הסיכון לחזרת המחלה בעתיד?
עישון טבק גורם להתמכרות ולמרבה הצער חולי סרטן ריאה רבים ממשיכים לעשן גם לאחר שאובחנו. חלקם מתקשים להיפטר מההרגל ואחרים סבורים בטעות שגמילה אינה יכולה לשנות את הפרוגנוזה שלהם. אולם למעשה עישון גם לאחר האבחון בסרטן ריאה או במהלך הטיפולים אינו מומלץ מכיוון שהוא עלול להפחית את שיעור ההישרדות, לפגוע באפקטיביות הטיפול ואף להביא להחמרה של תופעות הלוואי.
הפסקת העישון מביאה לשיפור יעילות הטיפול
מחקרים רבים שפורסמו מצאו שחולי סרטן ריאה שממשיכים לעשן למרות האבחנה מצויים בסיכון גבוה יותר לסבול מתופעות לוואי של טיפול בכימותרפיה (כמו זיהומים, עייפות, בעיות לב וריאות וירידה במשקל) ושל טיפולים בהקרנות (כמו יובש בפה, פצעים בפה ואובדן טעם). לחולים שממשיכים לעשן יש גם יותר סיבוכים לאחר ניתוח. הפצעים נוטים להחלים לאט יותר ונותרות יותר צלקות. חלק מהחולים אף מתאשפזים למשך זמן רב יותר והם סובלים משיעורים גבוהים יותר של זיהומים. בנוסף, עישון מגביר את הסיכויים להישנות המחלה בעתיד.
במקביל ישנן עדויות מחקריות שמצאו שחולים עם סרטן ריאה שהפסיקו לעשן יכולים להכפיל את סיכויי ההישרדות שלהם למשך חמש שנים בהשוואה לאלו שממשיכים לעשן. הנתון הזה היה משמעותי אפילו עוד יותר בקרב אלו שאובחנו בשלב מוקדם של המחלה. למעשה, הפסקת עישון יכולה לשפר משמעותית את הפרוגנוזה ויכולה להביא להארכה של תוחלת החיים.
גמילה משפרת את איכות החיים של החולה
מעבר ליתרונות בשיפור יעילות הטיפול, הפסקת העישון יכולה לשפר מאוד גם את איכות החיים של המטופל. כאמור, הטיפולים במחלה עלולים להוביל לעייפות, בחילות ותופעות לוואי נוספות. המשך העישון יכול להחמיר את התסמינים הללו, ובכך להפוך את השגרה היום-יומית לקשה אפילו עוד יותר. באמצעות גמילה מעישון, המטופל עשוי להרגיש טוב יותר, אנרגטי יותר ועם תיאבון בריא יותר.
הפסקת עישון יכולה גם להביא לשיפור הבריאות הנפשית של המטופל. חולי סרטן רבים חווים חרדה ודיכאון בעקבות האבחנה. גמילה מעישון עשויה לספק להם תחושת שליטה והעצמה במצב המאתגר בו הם מצויים. במובנים מסוימים הגמילה יכולה גם לחזק את התמיכה מהסביבה שלהם שכן חברים ובני משפחה רבים ככל הנראה יעודדו אותם ויתמכו בהם על ההחלטה שלהם להפסיק לעשן.
יתרונות בריאותיים גם לטווח הארוך
הפסקת עישון מועילה לא רק בטיפול בסרטן הריאה בטווח הקרוב, אלא גם באלמנטים בריאותיים נוספים בטווח הרחוק. הפסקת העישון עשויה להביא להפחתת הסיכון לפתח מחלות נוספות הקשורות לעישון כמו מחלות לב וכלי דם, סוגים נוספים של סרטן, מחלות נשימה וכדומה. הפחתת סיכונים אלו משמעותית במיוחד, שכן חולי סרטן ריאה מתמודדים לעתים קרובות עם סיכון מוגבר לפתח מחלות נוספות כתוצאה מעישון של שנים רבות.
בנוסף, הריאות של חולים המצויים בנסיגת מחלה (רמיסיה) או בשלבי הטיפול שנגמלו מסיגריות – עשויות להתאושש בהדרגה מנזקי העישון. הפסקת העישון יכולה להביא לשיפור של תפקודי הריאות וכאמור להביא להפחתת הסיכון לפתח סיבוכים הקשורים למחלתם או למחלות נשימה אחרות בעתיד.
למה קשה למטופלים להפסיק לעשן ומה כדאי לעשות?
כשאנשים נאלצים להתמודד עם לחץ, על אחת כמה וכמה לאחר אבחנה במחלה ממארת, קשה להם להפסיק לעשן. חולים בסרטן ריאה צריכים להתמודד עם שורה של הליכים רפואיים כמו ניתוחים פולשניים וטיפולים הכרוכים עם בתופעות לוואי רבות. לרוב המטופלים, עישון היה ועודנו מנגנון ההתמודדות העיקרי נגד לחץ. רבים מהם התחילו לעשן בגיל צעיר מאוד, ובמשך שנים ארוכות הם נעזרים בעישון כדי להכיל תחושות אלו ולהתמודד איתן.
גמילה יכולה להיות מאתגרת לכל מעשן ובמיוחד עבור חולים שמתמודדים עם לחץ וחרדה לאחר האבחון בסרטן. עם זאת, קיימים משאבים וכלים רבים שיכולים לסייע ולתמוך בחולים כדי להיגמל. ישנן תוכניות גמילה מעישון, קבוצות תמיכה ואפילו תרופות שיכולות לעזור בהתמודדות עם תסמיני הגמילה. קופות החולים מציעות אפשרויות למעוניינים להפסיק לעשן, תוך שימת דגש על החשיבות של החלטה לבריאות ולהחלמת החולים.
ברור לחלוטין שגמילה מעישון היא אינה דבר קל ופשוט אך בד בבד היא יכולה להיות אחת ההחלטות המשמעותיות ביותר שחולה יכול לקבל. הפסקת עישון לא רק משפרת את יעילות הטיפולים ואת איכות החיים של החולה אלא יש לה גם יתרונות בריאותיים לאורך זמן. ברור שההחלטה להיגמל עשויה להיות מורכבת וקשה, אך היתרונות שלה לא יסולאו בפז. אף פעם לא מאוחר מידיי להפסיק לעשן.
אז איך מתחילים? מומלץ לפנות לרופא המשפחה או לרופא המטפל לקבלת מידע נוסף על גמילה מעישון ולהכוונה למומחים שיסייעו לכם בתהליך.