לחיות עם סרטן ריאה: פרויקט השיקום שאתם חייבים להכיר
ד"ר דמיאן, ד"ר אמיר בר-שי ושני שילה
בשנים האחרונות חלו פריצות דרך מדעיות שהובילו לפיתוח טיפולים חדשים ויעילים לסרטן הריאה בכל שלבי המחלה. כתוצאה מהתקדמות המדע והטכנולוגיה, חולי סרטן הריאה חיים יותר שנים מבעבר, ומנהלים את חייהם לצד המחלה. עם זאת, בחלק מהמקרים החולים סובלים מפגיעה באיכות החיים וביכולת שלהם לתפקד.
"יש הרבה מאוד אתגרים בקרב חולי סרטן ריאה לא נתיח שמתגלה בשלבים מתקדמים", מסביר ד"ר דיימיאן אורבן, מנהל המחלקה האונקולוגית והמרכז לאבחון מהיר של סרטן במרכז הרפואי שיבא תל השומר, "המחלה עלולה לגרום לפגיעה באברים שונים בגוף: פגיעה בריאות יכולה להוביל לקוצר נשימה, פגיעה בעצמות תתבטא בכאבים, קושי בניידות ועוד".
שיקום עד הבית
הצורך לשפר את איכות חייהם של חולי סרטן הריאה הוביל את העמותה הישראלית לסרטן הריאה להקים את התוכנית "נושמים לרווחה" – תוכנית ייחודית שמציעה מעטפת שיקום מותאמת אישית לכל חולה, גם בפן הפיזי וגם בפן הרגשי. "נושמים לרווחה" היא חלק ממיזם לאנג אמבישן – מיזם עולמי שמובילה חברת התרופות אסטרהזניקה במסגרת שיתוף פעולה עם גופים ואיגודים בארץ ובעולם (כמו עם IASLCהאגודה הבינלאומית לחקר סרטן הריאות, GLCC עמותת חולי סרטן הריאה העולמית ועוד). עד עתה הצטרפו ליוזמה כ-50 מדינות, כשהשותפים בה שמו לעצמם למטרה – להכפיל את ההישרדות מסרטן הריאה ובעתיד אף להסירה מרשימת גורמי התמותה.
"נושמים לרווחה" נועדה לשפר את איכות החיים של חולי סרטן הריאה ולהקל עליהם. במסגרת התוכנית המטופלים זכאים לביקורי בית של פיזיותרפיסט/ית שמתאימ/ה תוכנית אישית בהתאם ליכולות ולמסוגלות הפיזיות של כל חולה, ולמפגשים עם מאמנ/ת רפואי/ת, במטרה להטמיע את תוכנית השיקום כחלק מאורח החיים ולספק תמיכה רגשית להם ולבני המשפחה המלווים.
פיזיותרפיה מחזירה את החולים לתפקוד
טיפולי פיזיותרפיה הכרחיים לשיקום של חולי סרטן הריאה. "שיקום פיזיותרפיסטי לחולים אונקולוגיים זו מגמה שתופסת תאוצה בעולם", מסביר ד"ר אורבן, "המחלה עצמה וגם הטיפולים בה משפיעים על הגוף, ובאמצעות פיזיותרפיה ניתן להחזיר את החולים לתפקוד תקין ולעבודה".
בישראל, טיפולי פיזיותרפיה ניתנים במסגרת סל הבריאות רק למטופלים נתיחים או למטופלים שעברו ניתוח להסרת הגידול. מטרת המיזם "נושמים לרווחה" היא לאפשר את הטיפולים האלה גם למטופלים עם מחלה גרורתית או לכאלו שהגידול שלהם אינו ניתן לכריתה בניתוח.
"התמיכה של פיזיותרפיסטים מאפשרת שיפור של הנשימה ושל היכולת הגופנית", מסביר ד"ר אמיר בר-שי מנהל המכון לרפואת ריאות במרכז הרפואי איכילוב תל אביב, ומוסיף: "אנשים שחולים בסרטן הריאה סובלים מקשיים נשימתיים מסיבות רבות, בין אם זה בגלל ירידה בכושר כתוצאה מהאבחנה או כתוצאה ממצב הרוח הירוד, ובין אם זה בגלל המחלה עצמה".
"המטרה שלנו היא לתת את השירות החשוב הזה לאותם אנשים שאובחנו לאחרונה בסרטן הריאה אבל לא יכולים לקבל שיקום במסגרת סל הבריאות", הוסיף ד"ר בר שי. "אנשים שסובלים ממחלות קשות, כמו סרטן הריאה, בוודאי בשלב הגרורתי, סובלים מירידה במסת השריר ומתופעות לוואי של הטיפולים, ולכן הם צריכים חיזוק של השרירים ושל מערכת הנשימה, על ידי הפעלה של הגוף ותרגילי נשימה, והם גם צריכים תמיכה פסיכולוגית".
במסגרת התוכנית, פיזיותרפיסטים מגיעים לבית המטופלים עם אביזרים שונים, כמו פדלים מכניים, רצועות כושר (רצועות התנגדות) או שעון שמודד צעדים. "במפגש הראשון אנחנו עושים הערכה ובדיקה של המטופל, ובונים יחד איתו תוכנית אימון שמותאמת לתופעות הלוואי שמהן הוא סובל", מסבירה הלנה סילמן-כהן מנהלת פיזיותרפיה של העמותה הישראלית לסרטן הריאה. "המטרה היא לגבש תוכנית אימון ריאלית שהמטופלים יוכלו לבצע בעצמם בין המפגשים ולאחריהם".
לא רק גוף – גם לנפש
תוכנית "נושמים לרווחה" כוללת גם שלושה מפגשי תמיכה המתבצעים על ידי מאמנים רפואיים שמומחים בליווי אנשים במשברים רפואיים. מטרת המפגשים שנעשים באופן וירטואלי היא לעודד את המטופל להתמיד בתוכנית גם במהלכה וגם בסיומה על מנת להצליח ולהגיע להישגים. בנוסף, במפגשים אלו ניתנים גם כלים מעשיים למטופל ולבני המשפחה שיאפשרו להם לנהל את המחלה בצורה טובה יותר ולהתמודד עם תחושות כמו חוסר ודאות, חוסר שליטה ופחד. "יש חשיבות לשילוב של החולה ובני המשפחה שלו במפגשים אלו. פעמים רבות כשאנו רואים מטופל עם סרטן הריאה, בעיקר בשלב מתקדם, אנו מבחינים בהעדר תקווה. הם לא תמיד מכירים שיש אפשרות לשמור על איכות החיים. חלק מהמטרות של הפרויקט הזה הן לעודד, לתמוך ולטעת תקווה בקרב המטופלים ובני משפחתם", אומר ד"ר אורבן.
המשתתפים שכבר לקחו חלק בתוכנית במסגרת הפיילוט שהובילה העמותה, מעידים על שיפור משמעותי גם במצבם הפיזי, גם במצב הרוח שלהם וגם ברמת האופטימיות הנדרשת לשם התמודדות הארוכה עם מחלה מורכבת. "בעלי אלעד ז"ל חי הרבה שנים עם סרטן ריאה גרורתי. הוא היה מהחולים הראשונים ששרדו בזכות המהפכה בתחום הטיפולים החדשים", מסבירה ד"ר שני שילה מנכ"לית ומייסדת העמותה הישראלית לסרטן הריאה. "ככל שאנחנו מאריכים חיים ככה חשוב גם לשפר את איכות החיים. אנחנו פועלים כעת להרחבת התוכנית ומקווים שאנשים נוספים המתמודדים עם סרטן הריאה יוכלו ליהנות מהיתרונות של תוכנית השיקום ולשפר את איכות חייהם. אנו מקווים שכל החולים יהיו זכאים לזה", היא מסכמת.