העמותה הישראלית לסרטן הריאה" פעלה במשך שבע שנים להכללת בדיקת סקר לגילוי מוקדם של סרטן הריאה בסל הבריאות. בזכות מאמצים אלו הושלמה לאחרונה תכנית תיג"ר – פיילוט ליישום בדיקת סקר באמצעות CT (סי-טי) בעוצמה נמוכה עבור אוכלוסיות בסיכון – וכעת נבחנת הכללתה כתוכנית סקר לאומית. הבדיקה מיועדת לאנשים בגילאי 50-79, שעישנו קופסה ביום במשך עשרים שנה לפחות, או שתי קופסות ביום במשך עשר שנים. היא מיועדת למעשנים פעילים ולכאלו שהפסיקו לעשן ובתנאי שלא חלפו יותר מחמש עשרה שנה מאז שהפסיקו. הבדיקה מאפשרת לאתר סרטן ריאה בשלבים מוקדמים, שבהם הטיפול עשוי להוביל לריפוי.
בעשור האחרון חלה התקדמות משמעותית בהבנת המנגנונים הביולוגיים שגורמים להתפתחות סרטן הריאה. בזכות זאת, פותחו בדיקות מולקולריות וגנומיות שמאתרות שינויים גנטיים (מוטציות) בגידול. התאמת טיפולים ייעודיים למוטציות אלו, הביאה לתוצאות טיפוליות מיטביות. הבדיקות זמינות כיום בסל הבריאות בישראל לכל חולה סרטן ריאה גרורתי, ומאפשרות התאמה של עשרות תרופות חדשניות למאפייני המחלה של כל מטופל.
פיתוח גישת "רפואה מותאמת אישית" שינתה את הפרספקטיבה הטיפולית בסרטן ריאה, ומגדירה אותו כאוסף של תתי-מחלות עם פרופילים מולקולריים ייחודיים. טיפול תרופתי מותאם אישית מתמקד בשתי גישות מרכזיות: טיפולים ביולוגיים מוכווני מטרה וטיפולים אימונותרפיים.
הטיפולים אימונותרפיים, שהפכו לאחת מפריצת הדרך הרפואיות בעשור האחרון, מגייסים את מערכת החיסון להשמדת תאים סרטניים תוך מזעור הפגיעה ברקמות בריאות. נוגדנים כמוPD-1, PD-L1 ו- CTLA-4 שיפרו משמעותית את הישרדות החולים, במיוחד לאלו עם ביטוי גבוה של PD-L1 בגידול. בנוסף, שילוב אימונותרפיה עם כימותרפיה מספק תוצאות מבטיחות, ואף יכול להוביל להחלמה במקרים מסוימים של סרטן ריאה גרורתי.
הפיתוח של טיפולים ביולוגיים מותאמים למוטציות בגידול הסרטני התקדם בצורה ניכרת בשנים האחרונות. טיפולים מוכווני מטרה (targeted therapy) פותחו על בסיס הבנת המנגנונים הביולוגיים של הגידול, ומציעים תוצאות קליניות טובות יותר עם תופעות לוואי פחותות בהשוואה לכימותרפיה המסורתית. בנוסף, חלק מהטיפולים מציגים יעילות גבוהה יותר ועצירה ממושכת יותר של התקדמות המחלה, כולל במקרים בהם יש עדות לגרורות מוחיות. פיתוחים נוספים באבחון מולקולרי והרחבת ארסנל הטיפולים למוטציות נוספות, עשויים לאפשר התאמה מדויקת יותר לפרופיל הגנומי של המטופל, לשפר את יעילות התרופות ולהפחית את תופעות הלוואי.
בעשור האחרון הושגה התקדמות בטיפול בסרטן ריאה בשלבים מוקדמים, עם דגש על שילוב טיפולים מערכתיים והתערבויות כירורגיות. כיום ניתן לתת מענה טיפולי בתרופות מסוג אימונותרפיה, ובעיקר מעכבי PD-1 ו- PD-L1- כטיפול נאו-אדג'ובנטי (לפני ניתוח) או אדג'ובנטי (לאחר ניתוח), ובכך להפחית את הסיכון להישנות המחלה ולשפר את סיכוי ההישרדות הכללית של החולה.
בנוסף, טיפולים ביולוגיים מוכווני מטרה למוטציות ב- EGFR שיפרו את הישרדות החולים לאחר ניתוח בשלב מוקדם של המחלה. גם השיפור בשיטות האבחון המוקדם, כמו למשל בדיקות דימות מתקדמות ( CTחזה ברזולוציה גבוהה) ובדיקות מולקולריות לנוזל ריאתי (liquid biopsy), תרמו לגילוי המחלה בשלב מוקדם יותר, שבו ניתן לטפל בצורה יעילה יותר. כמו כן, הטמעת הקרנות מדויקות (SBRT) מאפשרת טיפול אפקטיבי בחולים שאינם מועמדים לניתוח. גישות אלו, בשילוב עם פרוטוקולים מותאמים אישית, נוטעים תקווה חדשה לשיפור תוצאות הטיפול בשלבי המחלה המוקדמים בהווה ובעתיד הנראה לעין.
הודות לטיפולים חדשניים וטכנולוגיות פורצות דרך ומותאמות אישית, חלה בעשור האחרון עלייה משמעותית בתוחלת החיים ובאיכות החיים של חולי סרטן ריאה גרורתיים. טיפולים מדויקים ומותאמים אישית הפחיתו את תופעות לוואי בהשוואה לכימותרפיה המסורתית, ושיפרו את רמת התפקוד של החולים. הקרנות ממוקדות וטיפולים תומכים, כמו הפחתת כאב, תורמים גם הם לשיפור במצב החולים.
התקדמות בטיפולים תומכים (palliative care) ואימוץ גישות הוליסטיות במעקב הרפואי מספקים לחולים איכות חיים טובה יותר, תוך התייחסות לממד הנפשי והחברתי של ההתמודדות עם המחלה.
בעשור האחרון, הקימה העמותה קהילת תמיכה לחולי סרטן ריאה ובני משפחותיהם בקבוצת הפייסבוק "חברים לנשימה", המונה אלפי חברים. הקהילה תורמת במספר רבדים
1. תמיכה רגשית וחברתית:
הקבוצה מהווה מרחב לשיתוף
חוויות והתמודדות, ומפחיתה תחושות בדידות ודיכאון.
2. שיתוף ידע ומידע:
החברים משתפים מידע על
טיפולים, תרופות, ניסויים קליניים ועד ובכך מסייעים בקבלת החלטות מושכלות.
3. תמיכה בפעילות ציבורית:
הקהילה תורמת להעלאת המודעות בציבור הרחב לסרטן הריאה ומסייעת לפעול מול קובעי מדיניות להבטחת נגישות לטיפולים חדשים.
4. העצמה אישית:
הקבוצה מחזקת את תחושת השליטה והמסוגלות של החולים ובני משפחותיהם. הקהילה מאפשרת מרחב שבו ניתן ללמוד, להוביל ולהיות חלק מקבוצת תמיכה פעילה.