חיפוש
Close this search box.

המלצות לתזונה נכונה

מאת: שרון בר גיל

לעיתים בזמן ההתמודדות עם סרטן הריאה, מטופלים רבים סובלים מירידה במשקל ואובדן תיאבון בגלל מגוון סיבות.
כמה עצות איך לעורר את תחושת התיאבון, מדוע כדאי להעדיף ארוחות שאינן מרובות בתבלינים ובאיזה שעות לא מומלץ לאכול.

ירידה במשקל בקרב המתמודדים עם סרטן היא בעיה נפוצה ולמרות זאת לא תמיד קלה לפתרון. הסיבות לירידה במשקל שונות ומגוונות: ירידה בתיאבון, תופעות לוואי של הטיפולים (כגון: שינויים בחוש הטעם והריח הקאות ושלשולים, פצעים בחלל הפה, קושי בלעיסה ובבליעה ועוד בעיות עיכול מסוגים שונים).

בעיית משקל נוספת שמאפיינת מצבי מחלה מתקדמים יותר הינה כיחשון (chronic cachexia syndrome). מדובר בתהליך של ירידה מהירה במשקל עקב תהליכי מחלה שגורמים לפירוק מהיר של מסת שריר ורקמות שומן. כדאי לנסות אסטרטגיות תזונה שונות בכדי להתמודד עם הבעיה:

לפני האוכל

  1. לפני הארוחה: מומלץ לצאת להליכה קצרה באוויר הצח. ההליכה בחוץ יכולה לסייע פעמים רבות לעורר את תחושת התאבון.
  2. התיאבון והעיכול חזקים יותר בשעות היום – בבוקר ובצהריים. נסו לאכול את מרבית האוכל שלכם בשעות המוקדמות של היום, ולא לדחות זאת לשעות המאוחרות של הערב.
  3. פעמים רבות מתפתחת רגישות לריחות חזקים. עדיף לא להיות בקרבת המטבח בזמן שמבשלים בו, ולהגיע לאזור המטבח רק בשעת הארוחה.
  4. אפשר להרתיח בסיר מים קליפות של הדרים שונים כגון תפוז או לימון ואפילו אשכולית שמייצרים באזור המטבח ריח נעים.
  5. צרו סביבת אכילה אסתטית ונעימה – ערכו את השולחן בכלים יפים, ונסו לייצר אווירה רגועה ונעימה ככל האפשר.

בזמן האוכל

  1. נסו לאכול 5-6 ארוחות קטנות במהלך היום במקום 3 ארוחות גדולות.
  2. הפרידו בין אכילה ושתייה. הנוזלים יכולים לגרום לתחושת מלאות מוקדמת, ולכן העדיפו אכילה של מזונות עתירי קלוריות ראשונים. עדיף לשתות בין הארוחות ולא במהלכן.
  3. מומלץ לתבל את האוכל בתיבול עדין. לא כדאי להשתמש בתבלינים חזקים או חריפים שעלולים לגרות את מערכת העיכול.
  4. כדאי לאכול אוכל קל לעיכול. העדיפו מזון מבושל, מאודה או בתנור על פני מזון מטוגן.
  5. עדיף לאכול אוכל חם או בטמפרטורת החדר.
  6. מומלץ לשמור על ארוחות שאינן מרובות במרכיבים ובטעמים. זה לא הזמן לארוחות שמכילות 5 מנות ו 3 תוספות. כדאי לאכול ארוחה מאוזנת וקלה לעיכול שאינה מכילה סוגים רבים של מאכלים או מרכיבים.
  7. תה שומר או תה לימונית וגי'ינג'ר יכולים להקל על העיכול ולעזור "לפתוח" את התיאבון.

מתכון לדייסת כוסמת, אגסים ופירות יער אפויה

6 מנות | תבנית עגולה בקוטר 22 ס"מ
דייסה חמימה ואפויה עם פרי טרי היא פתיחה נהדרת לבוקר חורפי או לנשנוש מתוק ובריא. הכוסמת נטולת גלוטן, עתירת סיבים וחלבונים, עשירה במגנזיום, אבץ וברזל, ובעלת ערך גליקמי נמוך, מה שהופך אותה לבחירה מצוינת להורדת רמת הסוכר בדם.
עדיף להשתמש בתבלינים טריים. איך תדעו? לפי הריח! תבלינים ישנים הם חסרי ריח (וטעם). מומלץ לרכוש את התבלינים שלמים ולטחון אותם בבית במטחנה ביתית. המאמץ שווה ותרגישו בהבדל.

מצרכים:
1 כוס כוסמת קלויה (חומה)
2 כוסות מים
2 כוסות חלב שקדים או חלב אחר ממקור צמחי.
2 אגסים מגוררים
2 כפות קוקוס טחון
1 כף שמן קוקוס אורגני
2 כפות דבש או סירופ מייפל טבעי
¼ כפית קינמון
¼ כפית הל טחון
קורט מלח
1 כוס פטל טרי או קפוא (או פירות יער אחרים)
½ כוס אגוזי פקאן או אגוזי מלך קצוצים גס

ההכנה

  1. שוטפים את הכוסמת היטב ומשרים בקערה עם מים למשך 2-3 שעות עד שהכוסמת מתרככת מעט.
  2. מסננים את הכוסמת ומעבירים לסיר קטן. מוסיפים מים, חלב שקדים או חלב קוקוס, אגסים, קוקוס ושמן קוקוס, דבש ותבלינים. מרתיחים, מנמיכים את האש, מכסים ומבשלים כ-30 דקות עד שהכוסמת סופגת את רוב הנוזלים.
  3. מחממים תנור ל-180 מעלות. משמנים את התבנית במעט שמן קוקוס.
  4. מעבירים את הדייסה המתובלת לתבנית, מוסיפים פטל ואגוזים ואופים כ-15 דקות.
  5. יוצקים את הדייסה בעזרת כף לצלחות הגשה, ומגישים חמים עם פירות טריים – קוביות תפוח, אפרסק, נקטרינה, פירות יער או דובדבנים.
  6. הדייסה תישמר בכלי סגור במקרר עד יומיים (בלי הפירות הטריים).

מתכון מתוך הספר "תשעים אחוז בריא" – לבשל ולאכול לבריאות טובה מאת שרון בר-גיל https://sharonbargil.co.il/book/

הכותבת הינה הרבליסטית קלינית (RH AHG) העוסקת בליווי תזונתי של מתמודדים עם סרטן. בעלת קליניקה פרטית, מרצה ומעבירה סדנאות לבישול ואכילה להפחתת הסיכון לתחלואה בסרטן.

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן